Egy belépővel minden látható

2023.02.24. 14:00

Megnyílnak a legújabb terek az egri várban, megválasztják az erődítmény borát is

Újdonságokkal várják a tavaszt a várban.

M. H.

A Végvári vigasságok rendezvénysorozatot mindig nagy érdeklődés kíséri

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Több új attrakcióval, kiállítási-, interpretációs és rendezvényhelyszínnel gazdagodott 2023-ra az Egri vár – erről beszéltek a vár Dobó-bástyájának konferenciatermében pénteken délelőtt. Ringert Csaba igazgató elmondta, az idei szezontól látogatóink már megtekinthetik, és birtokba vehetik a Nemzeti Kastély és Nemzeti Várprogram keretében létrejött új tereket.

A vár főbejáratánál létesült Déli fogadóépületben pénztárak, mosdóblokk, ajándék- és kiadványbolt is várja a látogatókat. A pályázati forrásból elkészült Ágyúdombban egy európai szintű fogadótér mellett csomagmegőrző, mosdóblokkok, baba-mama szoba, információs pont és ajándékbolt szolgálja a vendégek kényelmét. Ugyanitt elkészült egy 70 személyes moziterem, kizárólag csak itt lesz megtekinthető Szász Attila rendező kisfilmje, amely az 1552-es ostromot mutatja be a mai kor gyermekének szemével. Elkészült a Cipóosztóház is, ahol a későbbiekben a korabeli gasztronómiába nyerhetnek betekintést helyiek és turisták egyaránt, míg a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap majd helyet.

– Szintén jó hír, hogy megújult a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó gyilokjáró is, a Szép bástya helyreállítási munkálatai pedig várhatóan tavasszal zárulnak. A 2023-as évben a szokásos évi nagyrendezvényeink mellett, számos új időszaki, és megújult állandó tárlat várja majd a látogatókat. Május végétől a Gótikus Püspöki Palota ad helyet a Magyar Géniusz vándorkiállításnak. A reprezentatív kiállításon a vidéki muzeális intézmények legértékesebb és legkülönlegesebb műtárgyait ismerhetik meg a látogatók. Hatvanhét intézmény 154 darab, történeti, régészeti, néprajzi és művészettörténeti műtárgya mesél az elmúlt két évezredről. Ugyanitt az év végére, megújult formában, de megszokott, minőségi tartalommal várja az érdeklődőket az Egri vár történetét bemutató, közkedvelt kiállításunk – részletezte az igazgató. 

Újdonságokkal várják a tavaszt a várban.
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Újdonság, hogy az idei évtől egy belépőjeggyel már nem csak az Egri várban található attrakciók, de az intézmény összes kiállítása, a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum és a Ziffer Sándor Galéria is megtekinthetők.

Az idei szezon is bővelkedik izgalmas, kultúraközvetítő, ugyanakkor az egész család számára tartalmas kikapcsolódást biztosító rendezvényekben. Nemzeti ünnepeinken továbbra is szélesre tárják a kapukat, s ingyenes belépési lehetőség mellett történelmi hagyományőrzők jelenlétével, interaktív tárlatvezetésekkel teszik emlékezetessé az itt töltött időt. A húsvéti és pünkösdi ünnepkörhöz kapcsolódva kézműves játszóházakkal, családi rejtvényfejtéssel, íjászversennyel, kisállatsimogatóval készülnek. Az intézmény idén is csatlakozik az Emlékhelyek Napja, a Régészet Napja és a Múzeumok Éjszakája országos rendezvénysorozatokhoz. Ezeken az eseményeken kurátori tárlatvezetések, szakmai előadások
és bemutatók teszik ,,kézzelfoghatóvá” a történelmet.

– Idén új időpontban, új tematikával, de továbbra is kiváló színvonalú programelemekkel rendezzük meg a Végvári Vigasságokat július 22-e és 23-a között régizene fesztivállal, középkori gasztronómiai kínálattal, vásári forgataggal, színpadi előadásokkal, és természetesen az elmaradhatatlan hagyományőrző bemutatókat kísérő lóporfüsttel várjuk a turistákat és helyieket az Egri várban – tette hozzá Ringert Csaba.

Földi Viktória közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezető a tavaszi tematikus hetekről szólt.

– A Dobó István Vármúzeum a tavaszi félév során új múzeumpedagógiai foglalkozásokat kínál egri diákoknak. Az új tematika az idei félév jeles napjaihoz kapcsolódik, mint a Bálint-nap, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, s az egyházi ünnepeink közül a húsvét. A beporzók napja 2018-tól természetvédelmi jeles nap, melyhez a múzeumunk is csatlakozott. Foglalkozásainkat az életkori sajátosságokhoz igazítva alakítottuk ki. Az iskolások számára tananyaghoz kapcsolódóan dolgoztunk ki elméleti és tárgyalkotó foglalkozásokat, melyek a tanórán kívüli oktatás részévé válhatnak – sorolta.

Szalainé Király Júlia irodalomtörténész az irodalmi programokat ajánlotta. A Ziffer Sándor Galériában látható, a Petőfi emlékévhez kapcsolódó kiállításhoz két témában kínálnak múzeumpedagógiai foglalkozásokat. Az ember tragédiája című foglalkozás során az elégikus életutat és göröngyös költői pályát bejárt Madách Imrét mutatják be. Az Egri hangok című foglalkozáson végigjárják a kiállítást, miközben a romantika koráról beszélgetnek. Látószögükbe kerül Petőfi Sándor, s külön kitérnek az egri kötődésére is. Gárdonyi Géza életművét is tovább ápolják a Gárdonyi-kerti programok során.

Újdonságokkal várják a tavaszt a várban.
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Egy másik fontos dologról is beszámoltak a sajtótájékoztatón. A Dobó István Vármúzeum igazgatója borkiválasztást hirdet az Egri Vár Bora 2023 cím elnyerésére. A felhívást az egri hegybíró juttatta el a helyi borászoknak, akik három kategóriában, egri bikavér, egri rozé, egri csillag borokkal pályázhatnak. Tarsoly József egri hegybíró elmondta, a versenyre az egri borvidék bortermelő vállalkozásai nevezhetnek, palackozott egri védett eredetű boraikkal.

– A borok értékelése a Nagy Nemzetközi Borversenyek Szövetsége által ajánlott és kialakított száz pontos, pozitív bírálati lapon, szakmai zsűri bevonásával történik. A borkiválasztást szeretnénk hagyományosan minden évben márciusban megtartani, ezzel csatlakozva az Egri Csillag fellövéshez és az Egri Bikavér Hungarikummá történő választásának évfordulójához. Az Egri Vár Bora 2023 borkiválasztás hivatalos eredményhirdetése március 24-én lesz – közölte.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!