Gazdag programkínálat

2022.08.05. 13:56

Mesekert Gárdonyi emlékére, száz hagyományőrző az egri Végvári Vigasságokon

Rengeteg program ás kiállítás várja a várba látogatókat augusztusban.

Sz. M. L.

Földi Viktória, közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezető, közművelődési szakember Ringert Csaba a vármúzeum igazgatója, Szalainé Király Júlia, irodalomtörténész főmuzeológus

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Daniel Beran

– Gárdonyi Gézát sok különleges és érdekes tárgy vette körül. Aki eljön szombaton a Gárdonyi-piknikre, az mindezt megismerheti – mondta a pénteki sajtótájékoztatón Szalainé Király Júlia irodalomtörténész, a Dobó István Vármúzeum főmuzeológusa. Elmondta, a korábban nagy sikerű titokfejtő játék új fejezetével is készülnek, Jumurdzsák gyűrűje címmel, amely az író titkosírásán alapul.

– Rendhagyó módon nem gyermek-, hanem felnőttmegőrzőt rendezünk be, hogy a kicsik felhőtlenül játszhassanak – emelte ki. Hozzátette, a kerti partira mindenkit szeretettel várnak, a program ingyenes. Kitért arra is, hogy az író halálának 100. évfordulójára szervezett emlékév fontos eleme a Gárdonyi Mesekert, amely jövő hét szerdától péntekig kínál programot. 

Földi Viktória közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezető, közművelődési szakember közölte, a Tűzzománc alkotónapokon augusztus 8. és 10. között előzetes regisztráció után várják a tizennégy év felettieket és a felnőtteket. Mindhárom napnak külön tematikája lesz, s egy-egy kiállítást is meglátogathatnak az érdeklődők, az első napon a fegyvermustrát, majd a Ziffer Sándor Galériába, a Fények és Árnyak tárlatra látogatnak el, végül pedig a Holló Valéria gyűjteménnyel ismerkedhetnek.

– Számos múzeumpedagógiai program és tábor lesz a hónapban. Az egyik különlegesség az Ostromra készülj, amely osztályoknak szánt csapatépítő a Várműhelyben, játékos, ismerkedős foglalkozásokkal. Természetesen a népszerű nyári táborainkat is megtartjuk. Augusztus 22 és 26. között Minivár - Egri csillagok táborunkon a regény elevenedik meg, a gyermekek legendákkal és valósággal fűszerezve megismerkedhetnek néhány hadi fortéllyal, saját karaktert találhatnak ki és maguk is szereplői lehetnek Gárdonyi híres regényének.

Dr. Ringert Csaba igazgató ismertette, hogy tizenhatodik alkalommal tartják meg a Végvári Vigasságokat, idén 14 csapat több mint 100 hagyományőrzője vesz részt a két napos rendezvényen jövő hétvégén. Idén újszerű módon, nem az eddig megszokott ostromjáték, hanem egy pályamű lesz látható a történelmi fesztiválon. Az előadás célja, hogy megmutassa az Egri csillagok ostroma, s a valódi ostrom különbségeit. Az egrieknek kedvezményes jeggyel készül a vármúzeum, a Várműhely a Dobó-bástyába költözik. Lesz vásári forgatag, történelmi játéktér, betyártanya, kisállat simogató, játszó- és bábszínház, s a jó hangulatról régizene együttesek gondoskodnak.

– Elkezdődött a déli várfal rekonstrukciója, illetve a Szép bástya helyreállítása is, mindkettő a közel hatszáz millió forintos belügyminisztériumi forrásból. Ezek év végéig befejeződnek, s végeztükkel a vár déli részén megszűnnek a munkálatok, gyakorlatilag teljes lesz a felújítás. Megszépül a Kovácsok, lakatosok tornya is, melynek tetőzetét az utóbbi években jócskán megtépázta a zord időjárás – részletezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában