Lovassport

2023.03.09. 10:50

Arktiszt nyugdíjazták, és fedezőmén lett: kisbéri félvér ménest alakíthat a ménesgazdaság

Bábolnai nevelésű angol telivérrel gazdagodott a marócpusztai ménes.

HEOL

A közelmúltban Arktisszal, a Bábolnai Ménesbirtok által tenyésztett angol telivér fedezőménnel gazdagodott az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad marócpusztai gidrán ménese. 

Cseri Dávid, a ménesgazdaság igazgatója elmondta, a mén szép versenyeredményeket ért el külföldön is Magyarországon is, egyebek között St. Moritzban és Rómában is versenyzett. A közelmúltban nyugdíjazták és fedezőménként Marócpusztára került, s már engedélyt kapott angol telivérek fedezésére. Cseri Dávid szerint a mén nem csak eredményes, hanem a külleme is rendben van, ezen kívül a vérmérséklete is példaértékű.

A tervek szerint nem csak angol telivérek fedeztetésére használják majd, folyamatban van a kisbéri félvérekre, furioso north starokra, valamint a gidránokra vonatkozó engedély beszerzése is. Furioso north starból a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságnak a dél-borsodi Batúz tanyán van ménese, akár ebbe is bekerülhet Arktisz vérvonala.

A ménesgazdaság-igazgató elmondta, Marócpusztán körülbelül negyven gidránt tartanak jelenleg, de tervben van egy kisbéri félvér ménes fölállítása is ugyanott, hiszen ennek a fajtának még nincs állami törzstenyészete.

Kiemelt képünk illusztráció, forrás: Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad/Facebook

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!