Múltidéző

2023.01.02. 17:34

Ilyen volt a frissen Csipkéskútra telepített lipicai ménes

A nyolcszáz méter magasságában fekvő Bükk-fennsík tisztásán létesült a Csipkéskúti Méntelep. Itt 1950-ben kezdődött el a csikónevelő telep építése. Ezt követően folyamatosan telepítették át a lipicai fajtát Bábolnáról a Bükk-hegységbe, illetve Szilvásváradra.

T. B.

Kihajtották a ménest

Forrás: filmhiradokonline.hu

1953-ban a Csipkéskúti csikónevelő telepet az akkor létrehozott Szilvásváradi Állami Gazdasághoz (ma Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad) csatolták. Csipkéskút a lipicai csődörcsikók téli szálláshelye évtizedek óta, a terméskő épületek egy része szálláshelyként működik immár. A Ménesgazdaság lovas túrákat is szervez ide az érdeklődők részére, akár egy, akár többnaposat. A frissen Csipkéskútra telepített ménes egyébként fontos szerephez jutott a Simon Menyhért születése című filmben is, amelyet 1953-54-ben forgattak a Bükk-fennsíkon. A filmben több perces jelenetet tesz ki, amikor a lovakat keresztülhajtják a szűz havon, hogy utat törjenek az orvost szállító szán előtt.

A korabeli filmhíradóban arról számoltak be, hogy a bábolnai lovakat előbb a hegyvidékhez kellett szoktatni. Az éjszakai szálláshelyről kihajtották majd terelték a lovakat a csikósok.

Hatvan évvel ezelőtt pedig ilyen volt a téli Bükk-fennsík:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában