Elismerés

2023.03.14. 18:18

Kossuth-díjat kapott a mezőszemerei művész

Egerben érettségizett, s tanított is itt.

M. H.

Magyarország köztársasági elnöke nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából kitüntetéseket adományozott. Díjazott lett Bukta Imre Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Magyarország számára kivételesen értékes és nemzetközileg is kiemelkedő művészi pályafutása, a kortárs magyar képzőművészet formanyelvét a fotó, a videó és az installáció eszközeivel megújító, a klasszikus paraszti létformát és kultúrát sajátos motívumokkal ábrázoló művészi alkotómunkája elismeréseként.

Bukta Imre az állami kitüntetések átadásán az Országházban
Bukta Imre az állami kitüntetések átadásán az Országházban
Forrás: MTI/Illyés Tibor

Bukta Imre Mezőszemerén született. 2007-ben a Pécsi Tudományegyetem festőművész szakán diplomázott. 2010-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen doktori fokozatot (DLA) szerzett. 2002 és 2014 között az egri Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Tanszékén, 2009 és 2020 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem Festő Tanszékén tanított.

Autodidakta képzőművészként indult. Első önálló kiállítását 1978-ban tartotta Budapesten. 1975 és 1990 között a Fiatal Képzőművészek Stúdiójának tagja, 1987 és 1990 között az elnöke volt. Gyakran a falusi mindennapokból és a társadalom perifériájára szorult emberek életéből merít témát. A kezdetben groteszk és politikus műveit idővel a melankolikus és empatikus művek váltották fel. Számos műfajban alkot: fest, installációkat, kollázsokat, videókat készít, rendszeresen résztvevője performance-jellegű akcióknak.

Háromszor képviselte Magyarországot a Velencei Biennálén (1980, 1988, 1999), munkái szerepeltek többek között a párizsi Pompidou Központban, a brüsszeli Bozarban, a linzi Landesmuseumban és a pekingi Millennium Múzeumban. Eddigi legnagyobb hazai tárlata a Műcsarnokban volt 2012-ben. Művészetének elismeréseként 1989-ben Munkácsy Mihály-díjat kapott, 1997-ben érdemes művész címmel tüntették ki. 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) levelező, 2017-től rendes tagja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!