Lélekformák

2023.04.14. 13:37

Különleges tárlatra kapott meghívást az egri alkotó

Berzeviczy Fehér Jánosnét, megyénk kiváló népművészét is felkérték egy rangos fővárosi tárlaton való részvételre. A Műcsarnokban holnap nyílik a kiállítás és július közepéig látogatható.

B. K.

Lányok matyó népviseletben 1935-ben

Forrás: Gyöngyi/Fortepan

A II. Népművészeti Nemzeti Szalon 2023 című kiállítást április 15 – július 16. között rendezik meg a Műcsarnokban. E kiállításra megyénkből egy alkotó, Berzeviczy Fehér Jánosné népművész, viseletkészítő kapott felkérést. Portálunk érdeklődésére elmondta, nagy megtiszteltetés számára a szombati ünnepélyes megnyitón való részvétel, de javában készül már munkatársaival a jövő hét végén Egerben megrendezendő Viseletek régen és ma című kiállításra és az ehhez kapcsolódó két napos, országos szakmai konferenciára. 

A most nyíló budapesti tárlaton néphagyományunk egységét szeretnék bemutatni, a tárgyalkotó mesterek munkásságával együtt azt a szellemi és lelki világot, indíttatást, melyből a kézbe simuló tárgyaink kisarjadnak.

A kiállítás a népi kézművesség valamennyi ágában azokra a kiemelkedő mesterekre, szellemi műhelyekre épül, amelyek meghatározóak az adott területen. 

Az Örökítés című teremben a nemzedékeken át, évszázadok óta átörökített mintakincset, munkamódszereket őrző és éltető kézműves dinasztiákat, valamint meghatározó mestereket mutatnak be legjelesebb tanítványaikkal.

A második terem a Gyöngyvel leveledzik címet kapta, itt azt vizsgálják, hogyan alakulnak ugyanazok az ősi formák, mintakincsek a kortárs művészek – festő-, szobrász-, textil- és zománcművészek –, valamint mai kézművesek keze alatt.

A 33 című teremben harminchárom krisztusi korú fiatal alkotó mutatkozik be a népművészet megannyi rétegét képviselve.

A kiállítást egy 400 oldalas, magyar-angol nyelvű katalógus kíséri.

A szervezők arra vállalkoztak, hogy bemutassák azokat az alkotókat, akik a néphagyományhoz nyúlva hoztak létre a társművészetekben kiemelkedő alkotásokat. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!