Rendezvény

2023.04.10. 15:58

Spórolnak, ezért tavasszal tartják a téli művésztelepet a szihalmiak

Márkus János András igazgató szerint a Magyar-Tár-Ház Interaktív Élményközpont a 2023-as évre is számos lehetőséget biztosít a kultúra iránt érdeklődők számára. Az állandó néprajzi tárlataink folyamatosan egész évben látogathatóak lesznek, lehetőségeik és terveik szerint újabb kiállítási eszközökkel, tárgyakkal gyarapodnak.

Sike Sándor

A Szihalmi Fúvósok jótékonysági báljának szintén a Magyar-Tár-Ház adott otthont

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– A rezsiárak jelentős növekedése miatt mi is jelentős energiamegtakarításra rendeződtünk be. A Falusi Civil Program pályázati lehetősége kapcsán tovább korszerűsítettük a világítástechnikai rendszerünket ledes fogyasztók beépítésével, csökkentve ezzel a villamosenergia-költségeket. A kedvező téli hőmérséklet miatt pedig a fűtési költségeket tudtuk lecsökkenteni, bár ezt nagyon nehéz volt megoldani, hogy a kiállítási tárgyak számára kötelező 14 fok tartható legyen – árulta el a Hírlap kérdésére Márkus János. 

Az intézmény igazgatójától megtudtuk: a téli csendes pihenő a múlt hét szombati jótékonysági bállal ért véget. A Szihalmi Fúvósok támogatására szervezett eseményen több mint 250-en vettek részt, kiváló hangulat, vacsora és zene mellett hajnal 5-ig szórakoztak a legkitartóbb vendégek. Az estet Koós Jánosné, a fúvósegyesület elnöke nyitotta meg, majd Bóta József polgármester köszöntette a megjelenteket. 

A következő jelentős programjuk a Szabadkéz Galériában megvalósuló III. Téli Szabadkéz Művésztelep lesz április 24. és május 7. között – tudtuk meg. Tavaszra azért halasztották, mert az energiaárak ezt követelték, azonban a hagyományaik szerint az irányelvek nem változnak: bemutatni az idelátogató szakmai törzsközönség mellett a környező lakosság érdeklődőinek is a kortárs, progresszív, kísérleti képzőművészet képviselőit az egész ország területéről, vagy akár külföldről is. 

Tovább fejlesztenek

A programjaik megvalósítása mellett szeretnék tovább folytatni a fejlesztéseket és beruházásokat is. További korszerűsítésre kerül a villamos hálózat, felújítják a fűtésrendszert is, és lehetőség esetén a nyílástárók cseréje is megtörténik az energiamegtakarítás szempontját kiemelve. Elkészült az új honlapjuk is – közölte az igazgató. 

A hagyományos rendezvényeik folytatásaképpen májusban megrendeznék a IV. Magyar-Tár-Ház Kupa Lovas fogathajtó versenyt, a hónap végén – az egyik társalapítványuk által rendezett – Nőkről Nőknek Konferenciát, ahol az érdeklődők az élet minden területéről kapnak szakmai segítségnyújtást, bemutatkozási lehetőséget, illetve bemutatásra kerülnek a jógyakorlatok is. Az önkormányzattal és helyi civil szervezetekkel közösen megrendezik a Gyereknapi Vigasságokat. A Covid és háborús helyzet előtti évekhez hasonlóan számos érdekes programmal, kiállításokkal, gépekkel és eszközökkel. –

Az egyik legrégebbi rendezvényünk a Szabadkéz Nyári Művésztelep, ami immár a hatodik alkalomnál jár. Az idén július 31. és augusztus 20. között tartandó eseményen lesz nyílt nap is, amikor az érdeklődők betekinthetnek a művészek életébe, illetve egyik este a szakmai bemutató is látogatható lesz – közölte az igazgató. 

művésztelep szokás szerint az ilyenkor alkotóműhellyé átalakuló Szabadkéz Galériában valósul meg. A nyári telepen részt vevő alkotók: Gaál József, Gulyás Andrea Katalin, Huszár Imre, Kis Márta, Kovács Valéria, Kótai Tamás, Majoros Áron, Mayer Éva, Papp Ildikó és Szurcsik József. Természetesen idén is, jelesül augusztus 20-án Zárókiállítással ér véget a művésztelep, ahol az alkotók telepen született műveit láthatják az érdeklődők. 

– Az ősz sem telhet el a Magyar-Tár-Házban kulturális programok nélkül. Idén is megtartjuk a Márton-napi Liba- és Újborünnepünket no­vemberben, illetve szintén e hónap végén megrendezésre kerül egy egyhetes kulturális rendezvénysorozat, ahol is a II. Kulturális Színházi Műhelytalálkozónak adunk otthont. Délelőttönként a helyi és környékbeli óvodások és kisiskolások számára lesznek gyermekprogramok, esténként pedig a felnőtteket várjuk különböző humoros, zenés és drámai darabokkal – mondta a Magyar-Tár-Ház vezetője. 

Jeles művészek vesznek majd részt a Téli Művésztelepen

Az elképzelések megvalósulása érdekében a művésztelep meghívottai minden évben úgy kerülnek kiválasztásra, hogy a nemek aránya azonos legyen, a fiatalabb és idősebb generációk szintén hasonló arányban jelenjenek meg – tudtuk meg Márkus János Andrástól. 

Az igazgató közlése szerint az idei Téli Művésztelep résztvevői F. Balogh Zsóka, Gulyás Andrea Katalin, Huszár Imre, Kakas Olívia, Kótai Tamás, Molnár Dóra Eszter, Orosz Csaba, Papp Ildikó, Ráskai Szabolcs és Szurcsik József lesznek. A korábbi évek gyakorlatával ellentétben most nem a no­vemberi Márton-napi rendezvényen, hanem a telep Végeztével 2023. május 7-én zárul kiállítással a Téli Művésztelep is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!