Jubileum

2023.02.26. 13:39

Messze földön híres a szihalmi folklór, híven őrzik a népi hagyományokat Szihalmon

A TOBÁN Hagyományőrző Népművészeti Egyesület 2002. évben alakult Szihalom községben, a helyi népi hagyományok és népi kultúra megőrzése, ápolása céljából. Munkájukról – a fennállásuk húszéves jubileuma kapcsán is – dr. Joó Csaba egyesületi elnököt kérdeztük.

Sike Sándor

Az egyesület számos rangos nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat, az akkori Magyar Köztársaságot

Forrás: HMH

TOBÁN Hagyományőrző Népművészeti Egyesület tevékenységének célját elnökük, dr. Joó Csaba tömören úgy fogalmazta meg, hogy az nem más, mint a fiatal generációk számára érthetővé tenni és a mindennapokban is élő, használható keretként beemelni a népi kultúra egyetemes értékeit. 

Az elmúlt két évtized legfajsúlyosabb tetteiről az egyesületi elnök elsőként azt említette, hogy feldolgozták a „Szihalmi lakodalmas” témakörét, és ebből egész estét betöltő koreográfiát sajátítottak el. Ez a koreográfia a hagyományos lakodalmak – ma már nem létező – bemutatásával, a lakodalmas ételek feltálalásával, eredeti vőfélyszövegek beiktatásával, népviseletbe öltözött lakodalmi résztvevőkkel egyedi és autentikus élményt nyújt valamennyi látogató számára. 

Repertoárjukban a történeti Magyarország 
Az egyesület kiemelkedően fontos célja az összegyűjtött népi hagyományok és szokások hagyományőrző programok keretében történő feldolgozása. Ennek megvalósítására – az egyesület keretén belül – működik az ifjúsági és felnőttnéptánccsoport amelyek tevékenységét további egyesületi tagok, önkéntes közreműködők segítik. A tánccsoport repertoárján szerepelnek a történeti Magyarország jellegzetes tájegységeinek táncaiból álló színpadi koreográfiák: szatmári, mezőségi, széki, rimóci, somogyi, sárközi, bagi táncok koreográfiája. 

– Egyesületünk rendszeres résztvevője a térségi civil közéletnek, települési rendezvényeknek, és számos rangos nemzetközi folklórfesztiválon képviselte a Magyar Köztársaságot, annak népi kultúráját. Több szakmai elismerés, nemzetközi nívódíj mellett az egyesület 2007-ben elnyerte a Heves Megyei Területi Prima Primissima díjat, 2016-ban a Heves Megyéért díjat – sorolta tovább az egyesületi elnök. 

Dr. Joó Csaba szavai szerint a TOBÁN közreműködésével jelentették meg és mutatták be 2007-ben a SZIHALOM ANNO – Fejezetek a falu múltjából című falutörténeti monográfiát. Ugyancsak nagy jelentőségű volt a Lakodalomtól a lakodalmasig elnevezésű, 2010-ben napvilágot látott kiadvány, amely a szihalmi lakodalom történetét, viselethagyományait, étkezési és ajándékozási szokásait mutatja be a turisztikai jellegű „lakodalmas” megjelenéséig. Majd 2013-ban következett a Szihalmi népi hímzések története elnevezésű kiadványuk. 

– Az egyesületünk tavaly ünnepelte alakulásának 20 éves jubileumát a volt és jelenlegi tagok, támogatók részvételével. Ez alkalomból ünnepi gálaműsort tartottunk, amely végigkövette a népi kultúra mindennapokban is vállalható jövőképként történő közvetítésére szerveződött egyesületünk tevékenységét, szakmai fejlődését az alakulásától napjainkig – tette hozzá az elnök. 
 

 

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában