Heol.hu podcast

2023.01.17. 11:03

Egész évben fontos a rászorulók megsegítése, a szihalmi Kis Bocs Egyesület önkéntesei jó példát mutatnak

Az előző évekhez képest 2022-ben kértek legtöbben segítséget a Kis Bocs Egyesülettől.

Fekete-Vadászi Erika

Galyasné Dósa Katalin, a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

A rászorulók megsegítésének fontosságáról beszélgettünk Galyasné Dósa Katalinnal, a Kis Bocs Baba-Mama Közhasznú Egyesület elnökével a január 6-ai podcast adásunkban. Szót ejtettünk arról is, miket tesznek önkénteseik és a terveiket is megfogalmazta.

A felvétel a heol.hu oldalon meghallgatható

Nagy mérföldkő volt egyesületünk életében 2022, hiszen 2016. óta ez az év volt az, amikor a legtöbben kértek tőlünk segítséget, és sokan támogatták is a munkánkat, így az a szerencsés helyzet állt fenn, hogy teljesíteni tudtunk minden kérést mondta el portálunknak Galyasné Dósa Katalin.

Társadalmi problémákat érintő törekvéseikkel segítséget nyújtanak például a hátrányos helyzetű hölgyeknek, a menstruációs szegénységgel is foglalkozó Jótündér Szolgálatuk innovációs díjat is nyert. 

Szolgálatukhoz az év bármely napján fordulhatnak segítségért családok, akár például ha élelmiszerre vagy ruhára van szükségük. 

– Tartós élelmiszert vittünk egy családnak, amikor az anyuka elmondta nekünk, hogy olyan nehéz helyzetben vannak, hogy neki és a lányának is problémát jelent a menstruációs higiéniai termékek megvásárlása. Ekkor jött az ötlet, hogy ilyen téren is segítsünk másokon. A füzesabonyi járásban is sokan vannak, akik érintettek, ezért is jelentett nagy segítséget, hogy nyertünk egy pályázatot ezen probléma megoldására – jegyezte meg az elnök. 

Tanulmányt készítettek a füzesabonyi járásban, s kiderült, a nők 38 százaléka érintett a menstruációs mélyszegénység témában, ezért jogszabálymódosítási javaslatokat dolgoztak ki az illetékesekkel annak érdekében, hogy csökkenjen ez a százalék. 

– Büszkeséggel tölt el, hogy hazánkban először Szihalmon a művelődési háznál el tudtunk helyezni egy egészségügyi ládát, melyből bárki kiveheti a számára szükséges higiéniai eszközöket. Tervezzük, hogy még több településen elhelyezünk ilyen dobozokat, s kampányvideót is szeretnénk készíteni, hogy felhívjuk a figyelmet erre a témára – húzta alá. 

A szomszédunkban dúló háború kitörésekor eldöntötték, a menekülteken is segítenek. Szihalomra is költözött olyan család, aki kénytelen volt elhagyni hazáját. Adománygyűjtésbe kezdtek számukra, s elindították medimentor programjukat, hogy az élet minden területén segíthessék a menekülteket. Legyen szó pénzügyi tanácsadásról, személyes iratok igényléséről vagy akár iskolai- óvodai beiratkozásról és munkahely keresésről, mindenben támogatást nyújtanak. 

Szintén nagy mérföldkő volt a Kis Bocs Egyesület életében az elmúlt évben, hogy egy újabb nyertes pályázatnak köszönhetően hetente 195 embernek tudnak étkezést biztosítani. 

Év végén különösen megmutatkozott az összefogás, rengeteg mikulás csomagba való felajánlást kaptak. Édességet és tízezer legót tudtak szétosztani hátrányos helyzetű gyerekeknek a Kelet-Magyarországi régióban. Évről-évre több csomagot osztanak ki, ezért célul tűzték ki, hogy 2023-ban megduplázzák ezt a számot, és húszezer gyermeknek szeretnének ajándékot adni az ünnepek idején.

Örülnének, ha példamutatásuknak hála az ország többi részében is létrejönnének egyesületek, melyek elérnék, hogy minden rászoruló gyermeket meglephessenek, boldogabbá tehessék számukra az ünnepeket, és az év többi napját is. 

Galyasné Dósa Katalin elmondta, az előző évekhez képest egyre többen kérnek tőlük segítséget, sokan kerülnek ugyanis nehéz helyzetbe a megemelkedő árak miatt. 

– Úgy gondolom, nem csak karácsonykor fontos, hogy gondoljunk másokra. Az is hatalmas dolog, ha csak a szomszédunkra odafigyelünk, hogy füstöl-e a kéménye, ég-e nála a villany, s ha úgy érezzük, segítségre van szüksége, tegyünk érte, akár egy tál étel felajánlásával is. Már az is nagy előrelépést jelenthet, ha mindenki csak egy embernek segít – hangsúlyozta. 

A Kis Bocs Egyesületnél pedig az év minden napján lehet felajánlást tenni, és az önkénteseik segítenek eljuttatni a legmegfelelőbb helyre. Élelmiszerre, tüzelőanyagra és ruházatra, játékokra mindig szükség van, ezek jelentik a legnagyobb segítséget. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában