Kulturális örökség

2023.05.21. 16:40

Az egri fertálymesterség titkait is megtudhatják a Skanzen látogatói pünkösdkor

 Az egri fertálymesterek is bemutatkoznak a szentendrei Skanzen Pünkösdi Örökség Ünnepén, írja az MTI. Május 28-án és 29-én színpadi produkciókkal, kézműves foglalkozásokkal, zenei és táncos programokkal is várják a közönséget.

HEOL

Nagypénteki keresztúton a fertálymesterek.

Forrás: Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap HMH

Fotó: Huszár Márk

 Az idén 50 éves Skanzenben a Pünkösdi Örökség Ünnepén közel 30 szellemi kulturális örökségét őrző közösség mutatkozik be pünkösdvasárnap és pünkösdhétfőn - adta hírül a közelmúltban új látnivalókkal bővült szabadtéri múzeum. 

A Pünkösdi Örökség Ünnep elsődleges célja, hogy bepillantást engedjen a hagyományőrző közösségek színes világába - áll a Skanzen közleményében. A látogatók a hétvége alatt hagyományos ételeket kóstolhatnak, beállhatnak a sárközi vagy a nagyecsedi táncosok közé, valamint a különböző tájegységek zenéit, mesterségeit és viseleteit is megismerhetik.

Olyan különleges tradíciók is bemutatkoznak, mint az egri fertálymesterség, a selmeci diákhagyományok vagy a hajdúdorogi krisztuskatonaság.

A gasztronómiai kínálatban egyebek mellett a karcagi birkapörköltet, a bajai halászlevet vagy a borsodnádasdi molnárkalácsot is meg lehet majd kóstolni.

A pünkösdi program az élő örökségek jubileumi évének kiemelt eseménye, ahol az UNESCO 20 éves szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményét is ünneplik. Pünkösd hétvégjén a Szabadtéri Néprajzi Múzeum otthont ad az EU Creative Europe Programban megvalósuló nemzetközi projekt magyarországi találkozójának is. 

A négynapos program középpontjában az UNESCO jó megőrzési gyakorlatok regiszterében szereplő táncház-módszer áll. A projektben tánc és zenekutatók, muzeológusok és szellemi örökség szakértők dolgoznak együtt, akik közös nemzetközi terepkutatást végeznek - közölte a múzeum.

Mint ismeretes, Egerben a fertálymesterség a török hódoltság után épült ki, a XVII. század végén, és egyedülálló módon fennmaradt, sőt, újjáéledt. A fertálymesterek őrzik a hagyományaikat, és ma is részt vesznek az egri eseményeken.  
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!