Művészet

2023.05.04. 12:53

Évtizedek után is élmény Berzsenyi Mariannak a saját kerámia

Madarakkal, tányérokkal és vízililommal is megjelent a Kézművesség ezer éve és jövője a Kárpát-medencében a nyitott műhelyt fenntartó keramikus.

T.B.

Berzsenyi Mariann, keramikus

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

Berzsenyi Mariann munkái is láthatóak a Kepesben a május 6-ig nyitva tartó Kézművesség ezer éve és jövője a Kárpát-medencében című kiállításon. Az alkotó bízik abban, tényleg lesz jövője a kerámiáknak és a belőlük készült termékeknek.

- Tizenhét éves korom óta foglalkozom kerámiakészítéssel, szerelem volt első látásra, s ma már ebből élek. Természetesen nem ezt csináltam egész életemben, de munka mellett mindig megmaradt és eljött az idő, hogy már teljesen ezzel foglalkozom – mondta Berzsenyi Mariann.

- Ma már nem csak agyaggal dolgozunk, hanem valójában masszákkal, ami porcelánt, kaolint is tartalmaz. Nem csak dísztárgyakat, használati tárgyakat is készítek, magas tüzű kemencével dolgozom. Inkább egyedi tárgyakat alkotok megrendelésre, mert a tömegtermelés árait nem tudjuk biztosítani, ha ma dolgozunk, az sokba kerül sajnos. Az általam készített termékek, kezdve a bögréktől, tányéroktól jellemzően a konyhába kerülnek, de sokat visznek emlék- vagy ajándéktárgy gyanánt dísztárgyként kertekbe, s készítek személyre szóló ajándékot is – sorolta Berzsenyi Mariann.

A kiállításra hozott tárgyakról elmesélte, nagy szerencséje volt, a Katrics Krisztina által igényelt színvilág az övé is. A kézművesek felkérést, színkódokat kaptak a kiállításra, ő adott termékekkel tudott pályázni a kiállításra. Az ismertetett feltételek alapján válogatott az elkészült tárgyai közül, de instrukció alapján is készített kerámiát. A tárlaton láthatóak türkizkék madarai és türkizzöld tányérjai, de kiállították vízililiomát, amelyet külön kért Katrics Krisztina és amely a plakátra is rákerült.

Ő is tud kisebb és nagyobb tárgyakat is készíteni, mindez a kemencétől függ, ő nagy kemencével rendelkezik. Szerinte egy alkotó egyedül tud igazából alkotni, de vannak olyan emberek, akik járnak hozzá kikapcsolódni. A Nyitott Kézműves Műhely fontos része az életének, több korosztály, mindenféle szférából érkezik hozzá, kikapcsolódnak, alkotnak, tanulják a kerámiázást, s közben teljesen feltöltődnek.

- A vállalkozás fejlesztése nagyon nehéz, én alkotni szeretek, rossz vagyok a reklámban, ezért örülök ennek a kiállítási lehetőségnek. Nem vagyok iparművész, csak a neten vagyok jelen, van egy kis weboldalam, közösségi oldalam. Az oda feltöltött képek viszont nem adják vissza a tárgyak szépségét. A tevékenységem inkább szájról szájra terjed, a kerámiákat élőben kell látni, aki telefonon érdeklődik, azt meginvitálom a műhelyembe. A tárgyakat meg kell tapintani, tudunk rajtuk változtatni, egyedi kérésnek megfelelően készíteni dolgokat – mondta az alkotó.

Szerinte a kerámiakészítés örök, ősi dolog, az anyagok – agyag, kerámia, porcelán – terén nagy változások nem lesznek, csak minimálisan lehet fejlesztgetni. Ugyanakkor szakmailag minden nap lehet tanulni, külföldi könyveket, oldalakat olvas, s képzésekre is a mai napig jár.

- Bízom benne, hogy a kézműves kerámiákra lesz kereslet. A tapasztalom az, hogy az olcsó tömegtermékeken túl egyre nagyobb igény van erre, keresnek engem is, főleg aki egyedi, szép dolgot akar. Az emberek rászánják a pénzt az egyedi ajándékra, legyen szó akár esküvőről, ajándékról, például névnapról. Érdekes, hogy a vevők nem csak kerámiával ajándékozzák meg egymást, vannak, akik nálam dolgoznak. Ez az ami jó dolog, eljön egy társaság, család, barátnő, szülő, gyerek, s együtt alkotnak, így dupla z öröm. Ők csinálják, ők használják, amit készítenek. Ezt erősítem egyre jobban az emberekben, hogy szeressék meg a kerámiát, s még nagyobb igényük lesz arra, hogy másoktól is vásároljanak ilyen kézműves termékeket – fejtette ki Berzsenyi Mariann.

Mint mondta, a családjában egyelőre nincs követője, nehéz több mázsa agyagot begyűrni, nem vállalkoznak erre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!