Rádióadás

2023.06.20. 09:20

Pétervásárán járt a Kossuth rádió, fókuszban a Keglevich-kastély

Az adást vissza lehet hallgatni bármikor.

M. H.

A Keglevich-kastély a legjelentősebb műemlék Pétervásárán

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Heves vármegye legkisebb városa Pétervására, igen gazdag múlttal rendelkezik. A legjelentősebb műemlék épület a településen a Keglevich kastély, ami 1760 években készült – írja a Kossuth Rádió közösségi oldalán.

Az U alakú, kétszintes, manzárdtetős, barokk építményt Keglevich I.Gábor építtette. Kivitelezője Quadri Kristóf olasz származású gyöngyösi építőmester volt, a 19. század elején oldalszárnyakkal bővítették. A lépcsőház míves kapuja az Iparművészeti Múzeum gyűjteményébe került. Az, valamint a pinceajtó a hozzá tartozó ötnyelves zárral, valamint a lépcsőkorlát is Fassola Henrik lakatosmester munkája. Beller Jakab gyöngyösi festő készítette 1762-ben az emeleti díszterem rokokó freskóit, melyeken a kastély építésének jelenetei, a négy évszak és görög mitológiai alakok láthatók; a falakon a gyanakvás, kétségbeesés, bujaság és előkelőség témáit is megfestette a művész.

A kastély a II. világháború után sokáig elhagyatottan állt. Felújítására 1964-től került sor. Sokáig szakiskola (Mezőgazdasági Középfokú Szakoktatási, Továbbképző és Szaktanácsadó Intézet) és kollégium működött az épületben. Jelenleg üresen áll, tavaly került a város birtokába a kezelési joga, keresik a jövőbeli funkcióját.

A hely: Pétervására, Keglevich-kastély pénteken volt adásban, de bármikor visszahallgatható a médiaklikk oldalon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!