Évadnyitó

2023.08.29. 12:55

A bérletvásárló közönség szavatolhatja a jövőt - megnyitották az évadot az egri színházban + fotók

Sok nehézséggel terhelt időszak után optimistán indul el az évad a Gárdonyi Géza Színházban.

Molnár Helga

Beke Sándor volt direktor, Blaskó Balázs és Bal József, a társulat új tagja

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Évadnyitó társulati ülést tartottak kedden az egri Gárdonyi Géza Színházban. Blaskó Balázs, a színház igazgatója kezdésként elmondta, kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetést vehetett át augusztus 20-a alkalmából Engler Imre, a Gárdonyi Géza Színház műszaki vezetője. A társulat tapssal köszöntötte a kitüntetettet.

Ezt követően a direktor elmondta, optimistán néz az évad elé.
– Sok nehézségen esett át a teátrum, most is zajlik az élet, de az optimizmusomat az ígéretek táplálják. Az áprilisi közgyűlésen ígéretet kaptunk arra, hogy elkezdődhet az évad, s meg is hirdettük. Ezt az ígéretet a júniusi közgyűlés megerősítette, időt kértek, hogy megtalálják a forrást színházunk támogatására. Bízom benne, hogy ez zajlik éppen. Közös reményeink szerint legyen ez egy új kezdet. Az évad mottója is ez: Új kezdet – részletezte. 

Kitért arra is, hogy az Állami Számvevőszék (ÁSZ) vizsgálja a színház működését, épp folyamatban van a jegyzőkönyv véglegesítése. Szankcionálni nem fognak, mondta az igazgató, az ÁSZ a megállapításait nyilvánossá teszi, és intézkedési terveket kér majd.
– Várjuk majd a minisztérium állásfoglalását is, mely reményeink szerint pozitív lesz – tette hozzá a direktor.

Blaskó Balázs kiemelte, elsősorban a közönségre számítanak, nekik tartoznak.
– A bérletvásárló közönség szavatolhatja a jövőt. A szervezőirodánk már több ízben kitelepült, jelen voltak az egri kórházban, a mátraderecskei Párnafesztiválon, s ez nem áll meg, multinacionális cégekhez is kimegyünk majd. Számítunk az egri és kistérségi nézőinkre, a szeretetükre – húzta alá.

Ezek után bemutatta a 2023-2024-es évad terveit. Az első bemutató A házasságszervező című komédia, ezt október 6-án mutatják be Blaskó Balázs rendezésében. A következő A Brémai muzsikusok lesz Baráth Zoltán rendezésében október 18-án. Bal József állítja színpadra a Bástyasétány 77. operettet, a premier november 17-én lesz.

A Janika című vígjátékot december 8-án láthatják először, a darabot Frigyesi András rendezi, ezt követi a Diótörő mesejáték Topolányszky Tamás rendezésében. A következő naptári év első bemutatója A dzsungel könyve lesz január 26-án, ezt Bal József rendezésében viszik színre.

Még két új darabbal készül a színház, az egyik a Csizmás kandúr mesejáték Baráth Zoltán rendezésében február 20-ai bemutatóval, a másik pedig A varázsfuvola jeltánc április 12-ei bemutatóval Topolányszky Tamás koreografálásával.

Két új társulati tagot is köszöntöttek, Bal József rendező az egyik, akire Blaskó Balázs a színház vezetésében is számít, a másik pedig Baráth Zoltán. 

Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger vezetője az évadnyitón elmondta, lépésről lépésre haladnak, s hasonlóan optimista, mint a teátrum igazgatója. Öt új tag érkezett a csapatukhoz, s kiemelte, idén megrendezik a XII. Egri Stúdiószínházi Táncfesztivált.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!