Elismerés

2023.08.22. 15:55

Szinnyei József-díjat kapott az egri egyetemi könyvtáros

Gál Tibort, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtárának főigazgató-helyettesét Szinnyei József-díjjal tüntették ki. Az elismerést augusztus 20-a alkalmából adták át a Pesti Vigadóban.

Hornyák Réka

Szinnyei József-díjat kapott Gál Tibor

Forrás: Egri Főegyházmegye

Szinnyei József-díjjal tüntették ki Gál Tibort, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtárának főigazgató-helyettesét augusztus 20-a alkalmából a Pesti Vigadóban – írja honlapján az Egri Főegyházmegye.

Ezen díjat a kultúráért és innovációért felelős miniszter alapította. Az elismerést évente két szakember veheti át, akik a könyvtártudomány területén hosszabb időn át kiemelkedő, magas színvonalú szakmai tevékenységet végeznek.

Vitályos Eszter miniszterhelyettes kiemelte beszédében, hogy a kitüntetettek tettei egy-egy közösség számára nagy jelentőséggel bírnak. Életeket, sorsokat fordítanak a helyes irányba és őrzik, művelik, tanítják a magyar kultúrát. 

Gál Tibor 36 éve dolgozik az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem és jogelőd intézményei szolgálatában. A könyvtár és az egyetem több mint 3 évtizedes múltja alatt minden fejlődésnél jelen volt. Szakmai elhivatottsága, a felsőoktatási intézmény iránti elkötelezettsége és kitartása példaértékű.

Az egyetemi könyvtár fennállása óta számos kihívást teljesített, valamint rugalmasan alkalmazkodott a változó felsőoktatási környezethez. Főigazgató-helyettesi munkája során kiemelt szerepet kap Gál Tibornál a gyűjteményharmonizáció, a fenntartó oktatási-kutatási céljaihoz illeszkedő állományfejlesztés és a költséghatékony modernizáció a szolgáltatásmenedzsmentben. Kitüntetett figyelemmel koordinálja az intézmény- és a Líceumtörténeti gyűjtemény gyarapítását, amely az Egyetem múltjának és jelenének méltó tükre. 2007 óta a Hittudományi Főiskola könyvtárát is gondozza. Ezen munkája révén kiváló kapcsolatot alakított ki az Egri Főegyházmegye minden szervezeti egységével, kiemelten a Főegyházmegyei Könyvtárral. Oktatás- és kutatástámogatási tevékenysége a hazai egyetemek, szakkönyvtárak és szakmai szervezetek körében is elismert, többen közülük támogatták a felterjesztést.

Gál Tibor szakmai tudásán és értékein túl kiváló kutató és előadó. Publikációk és nagyszerű művelődéstörténeti előadások szerzője és magával ragadó, egyedi stílusú előadója is egyben. Ezek mellett a Líceum épületének, valamint építészeti és képzőművészeti kincseinek szakavatott ismerője. Továbbá otthonosan mozog orvostörténeti témában és magas fokú angol nyelv- és kultúra ismerettel, miből adódóan még 2019 decemberében Shakespeare Szentivánéji álom című művének fordítását tette közzé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!