Felhívás

2023.08.29. 21:45

Újabb javaslatokkal bővülhet a Hatvani Értéktár

A Hatvan Városi Értéktár Bizottság ismét felhívást hirdetett. Várják a helyiek ajánlásait, hogy az eddigiek mellé mi kerüljön a Hatvani Értéktárba.

Tari Ottó

A helyi serfőzés tudománya már az értéktárban szerepel

Forrás: Beküldött fotó

A Magyar Országgyűlés 2012-ben fogadta el a Hungarikum törvényt, amit abból a célból hoztak létre, hogy a nemzeti összetartozást, a települési értékeket és a hazaszeretetet erősítse, így született meg a Hatvani Értéktár – erről is beszélt Szinyei András alpolgármester, a Hatvan Városi Értéktár Bizottság elnöke a városi televízióban.

– Már vannak gondolatok és javaslatok, hogy tovább növelhessük a listát, hiszen fel sem tudjuk fogni, mennyi érték van ebben a városban. Azt gondolom, hogy csodálatos dolog felfedezni múltunkat, a bronzkortól kezdve. Itt voltak a rómaiak, törökök, tatárok is, ezek mind nyomot hagytak. A legfrissebb példa a kapucinus sétány a kolostor falával, ami jogosan már be is került az értékek közé – részletezte.

A Hatvani Értéktárban eddig harmincnégy tétel szerepel, egyebek mellett Szent Sebestyén szobra a belvárosi templomnál, a Kisgombosi Öreg Tölgyes, az Újhatvani Római Katolikus Általános Iskola, a hatvani fehér hímzés, és a hatvani serfőzés tudománya. A helyi értékek bekerülhetnek a Megyei- és Magyar Értéktárba, így lehetőség nyílik arra, hogy ezeket Hungarikummá nyilvánítsák.

Az ajánlásokat szeptember 30-ig várják, a jelentkezés feltételeiről bővebb tájékoztató a hatvanymuzeum.net weboldalon található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!