hatvanikum

2021.03.28. 07:00

Újabb felbecsülhetetlen kincsekkel bővülhet a hatvani értéktár

Ismét gyarapodhat a helyi értéktár, a huszonhét, már meglévő „hatvanikum” mellé június 30-áig újabbakra is lehet javaslatot tenni. Szinyei András alpolgármester szerint rengeteg kincset rejt még a település.

Tari Ottó

A Hatvany Lajos Múzeum egyik büszkesége a város területén fellelhető nemzeti értékeket tartalmazó gyűjtemény. Mindez hozzájárul önbecsülésünk és elismertségünk növeléséhez – fogalmazott Szinyei András alpolgármester, a helyi értéktárbizottság vezetője annak kapcsán, hogy néhány évnyi szünet után újabb tételek kerülhetnek a listára.

A járvány miatti kényszerpauza közben sem állt meg az élet. Az önkormányzat pályázatot nyert az értéktár bővítésére és bemutatására. Ennek apropóján kerül sor a bővítésre, amiről a bizottság tagjai – az alpolgármester mellett Kökény Ferenc, a Hat­vany Lajos Múzeum megbízott vezetője, Sinkovics Erika, az Ady Endre Könyvtár igazgatója, Tóth Ivett, a városháza pályázati osztályának vezetője és Tompa Z. Mihály, a Hatvani Galéria igazgatója – a javaslatok alapján döntenek. Maga a bizottság is tehet indítványt, idén a nagygombosi barokk majort és az ugyanazon a településrészen lévő borházat javasolják.

– Nincs különösebb kritérium, a valóságtól elrugaszkodott ötleteken kívül bármi bekerülhet a lajstromba – fogalmazott Szinyei András. Pozitív példaként említette, hogy az interneten szerveződött Fotókuckó elnevezésű közösség – amit az elmúlt ősszel lapunkban is bemutattunk – mára olyan értékkel gyarapítja a „hatvanikumok” sorát, amire mindenki büszke lehet. A már meglévő huszonhét tétel sem csak épületeket, műalkotásokat tartalmaz. Lesznai Anna örökségétől az elsőként, még 2015-ben megválasztott gombosi öreg tölgyesig, a trianoni emlékműtől a konzervgyári brandig számos egyéb kuriózumot felmutat. Az ily módon immár hivatalossá nyilvánított értékek között található óvoda, szobor, temetői feszület is.

Nepomuki Szent János szobrát, amit Koza József prépost szentelt fel, már évekkel ezelőtt felvették az értéktárba
Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

– Ez egy alulról építkező rendszer, a „hatvanikumokat” továbbítjuk a megyei értéktárnak, onnan pedig a Hungarikum Bizottság elé kerülnek az arra méltónak ítélt javaslatok. Arra biztatok mindenkit, hogy legyenek büszkék lakóhelyünkre, s küldjék be, miket tartanának érdemesnek arra, hogy a Hatvani Értéktárat gyarapítsák – mondta Szinyei András.

Iránymutatóként egyebek mellett megjelölték az agrárium szellemi termékei és tárgyi javait – beleértve az erdészet, halászat, vadászat és állategészségügy területét –, a tudományos és népi gyó­gyászatot és megelőzést, a fürdőkultúrát, a környezettudatos építési munkát. Emellett az ipari termelést, a kulturális örökséget, a sportot, a természeti környezetet, valamint a turizmust és a vendéglátást is magában foglalhatja a lista.

Az ajánlásokat június ­30-áig lehet megtenni a Hatvany Lajos Múzeum honlapjáról letölthető nyomtatványon vagy személyesen az említett intézményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában