Elismerés

2023.10.18. 20:31

Átadták a Takács István díjat az egri Eventusban

Idén a legjobb kompozíciókat díjazták a tanárok és a művészetis diákok.

Tóth Balázs

Együtt a díjazottak

Forrás: Tóth Balázs/Heves Megyei Hírlap

A Festészet Világnapján több diákot is jutalmazott az Eventus Üzleti, Művészeti Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium. Sajtos Attila igazgató elmondta, mozgalmas évet kezdett az intézmény.

Kis-Prumik Zoltán szaktanár arról beszélt, hogy első lakalommal hirdetik meg az Országos Akvarell Triennáléhoz kapcsolódóan az Ifjúsági akvarell találkozót. Ennek célja a diákok technikai tudásának, kifejezőkészségének fejlesztése. Témát nem adnak meg, pályázni akvarell technikával, vagy akvarell papírra készült alkotással lehet december 20-ig, előbb a digitális reprodukciót kell beküldeni, majd előzsűrizést követően április 16-18-án tartanak az eredeti képekből kiállítást. Ezzel is erősítenék az Országos Rajzversenyre történő jelentkezési kedvet.

Onódi Mátyás Gábor szakvezető arról beszélt, hogy a XX. Egri csillagok Rajzversenyt is meghirdetik idén, a szokásoknak megfelelően két fordulós lesz a pályázat. Első körben önálló illusztrációkat várnak a 7-8. osztályos diákoktól, december 31-ig. A zsűri ezután február 2-3-án rendezi a döntőt, amelynek első napján foglalkozást tartanak a pályázóknak, a gyerekek és felkészítőik találkozhatnak a tanárokkal, s akár művészeti pálya felé is orientálhatják őket.

Sajtos Attila igazgató arról számolt be, hogy megalapították a Ziffer Sándor Ösztöndíjat, amellyel a tehetségeket szeretnék ösztönözni célok vállalására, figyelembe véve szociális rászorultságukat és közösségi munkájukat is.

A délelőtt folyamán átadták a mezőkövesdi freskófestőről elnevezett Takács István díjat is, amelyről Kis-Prumik Zoltán elmondta, ezúttal is tárgytanulmányokat vártak a pályázatra. Idén 26 nevező volt, 12 diák alkotásait állították ki, ezekre a képekre aztán a diáktársak szavazhattak. A tavalyi győztes, Kristóf Anna egyéni kiállítást kapott az iskolában, tanára szerint rajzilag, festészetileg sok változást tapasztaltak nála. Szerinte a díj hozzáadott, alázatot adott az alkotói tevékenységéhez. Zömében széntanulmányokat, akvarelleket állított ki, izgalmas kompozíciók, fény-árnyék viszony látható a képeken.

Kopasz Tamás, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Képzőművészeti és Művészetelméleti Intézet igazgatója, a zsűri elnöke szerint magas színvonalú alkotások érkeztek, rendben voltak a pont, vonalak, foltok, szénnel, ceruzával készült rajzok is érkeztek. A lényeg az volt, hogy a három dimenziós látványt hogyan képezik le két dimenzióba, hogyan érzékeltetik a formát, a megvilágítást. Idén kimondatlanul is a legjobb kompozícióval rendelkező művek alkotói kapták az elismeréseket.

A szakmai díjat ebben az évben Samu Laura, a közönségdíjat Kristóf Anna, Kopasz Tamás különdíját Szoboszlai Liliána vehette át.

Samu Laura örült, hogy elnyerte a díjat, szeretett volna magának bizonyítani, hogy el tudja érni. Kedvenc műfaja a romantika, sok tájképet fest, de erre a pályázatra csendéletet készített. Más műfajban is ki szokta próbálni magát. A pályázatra alkotott csendélet szénnel készült. Szerepeltek már munkái kiállításokon Egerben a plázában, a Károly Róbert Campuson, most egy saját jellegű kiállításra készül Hatvanban. Szeretne továbbtanulni, az EKKE festőművész szakára szeretne jelentkezni.

Kristóf Anna elmondta, tavaly leső helyezett volt, akkor jobban föl tudott készülni, otthon, saját beállításon dolgozott, a mostani pályázatra iskolai munkát adott be. Széntechnikában előre tudott lépni tavalyhoz képest. A mostani saját iskolai kiállításra akvarell, szén, grafit technikával készült, zömmel órai munkáit tette ki. Szeretné fejleszteni szén, akvarell és akril technikáit és egyetemen folytatná tanulmányait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!