Egri Bikavér Ünnepi Napok

2023.10.18. 20:00

Tíz napon át ünneplik az egri bikavért + videó, fotók

Képzőművészeti kiállítással, borlovagavatással indult útjára az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozat.

Molnár Helga

Elkezdődött az Egri Bikavér Ünnepi napok

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az Egri borvidék legfontosabb bora az egri bikavér. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok programsorozatot október 18-a és 28-a között rendezik meg. Az ehhez kapcsolódó események több egri helyszínen mutatják meg a bortípus egyedi karakterét és magas minőségét az éttermi élményektől a gálavacsorán át a sétáló kóstolókig.

Szerdán az ünnepélyes megnyitó előtt Eger, Bor, Bikavér című képzőművészeti kiállítás nyílt az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Líceumában, ahol közel negyven műalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők. Dr. Lőrincz György, Egri Borút Egyesület elnöke, a Bikavér Ünnepi Napok főszervezője kiemelte, méltó ünnepre vágynak, a boraikkal próbálnak örömet adni, s ehhez kapcsolódik ez a képzőművészeti kiállítás.

A kiállítás megnyitója a Líceumban
Forrás: Szántó György/Heves Megyei Hírlap

Dr. Váczy Kálmán, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem rektorhelyettese arról emlékezett meg, hogy az egyetem alapító püspöke a tudományok és a művészet találkozására hozta létre az épületet, pont az ilyen alkalmakra. A kiállítás október 28-ig látogatható.

Számos programmal készültek az Eszterházy téren
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az ünnepi napok megnyitójára a borlovagok felvonulásával kezdődött. A színpadra érkezésük után Farkas László, az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke elmondta, a rendezvény megújításának a célja az volt, hogy méltóképpen ünnepeljék az egri bikavért.
– Az előzmény az volt, hogy elhatároztuk négyévszakossá tesszük a boros programokat. A tavasz során bemutatjuk az egri csillagot, nyáron a könnyed borokat. Az ősz a bikavérről szól, télen pedig a nagy beltartalmú, magas kategóriájú borokat kínáljuk a szakértő közönségnek – emelete ki Mikuska Péter, az Egri Bikavér Borlovagrend alelnöke hozzátette, a borlovagrendiségnek több száz éves hagyománya van.

– Fontos számunkra a megújulás, a fiatalítás, s ez történik most is – fordult az avatandó borlovagokhoz. A köszöntők után felavatták az új borlovagokat, s ezúttal Bolyki János, Böjt Gergő, Bukolyi Marcell, Dr. Gál Péter, Gál Tibor, ifj. Lőrincz György, Thummerer Tamás kapta meg a kitüntető címet.

A köszöntők után bemutatták a Gárdonyi 100 Összefogás bort. Ezzel kapcsolatban elhangzott, 2022-ben Egerben kiemelkedő esemény volt Gárdonyi Géza halálának századik évfordulójáról való megemlékezés. Ebből az alkalomból a borászok is összefogtak, megalkottak egy Egri Csillag Superior és egy egri bikavér superior bort. A Gárdonyi Összefogás Borok Eger 1552-es palackba kerültek, limitált számban jelentek meg, s az értékesítésükből származó bevételt a Gárdonyi Géza emlékház felújítására és az egri borvidék marketingjére fordítják majd.

Az Egri Bikavér Ünnepi Napok keretében az éttermi élményektől a gálavacsorán át a pincetúráig több eseményen találkozhatunk a borászokkal és kóstolhatjuk a hegy levét. A városban a helyi éttermek kínálnak tíz napon keresztül a bikavérekhez illő étkeket. Október 20-án a bor nevét viselő gálán Macsinka János a Michelin által ajánlott Macok Bisztró Gundel-díjas séfjének fogásai kerülnek az asztalra a legendás vörösborok társaságában, valamint itt adják át az egri bikavérért díjakat. Október 21-én délelőtt indul és estig tart az a pincetúra a Szépasszony-völgyben, ahol a pincék kínálnak tematikus programokat, és persze csodás borokat. A nagykóstoló október 21-én a Líceum dísztermében lesz, ahol az egri borászok személyesen mutatják be a borkedvelőknek a legszebb bikavéreiket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!