Megújultak

2023.11.04. 14:00

100 éves Gárdonyi-kötetet is restauráltak az egri egyetemi könyvtárban

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Tittel Pál Könyvtárában tizenkét darab – 18-20. század eleji – kötetet portalanítottak és kötöttek újra a szakemberek.

Heol.hu

Újjávarázsolták a régi könyveket

Forrás: Kovács Attila/Eszterházy Károly Katolikus Egyetem

Egy NKA-pályázat keretében a Pannonius Könyvműhely szakemberei újabb köteteket varázsoltak újjá - adta hírül honlapján az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem.

Mint írták, az 1850 előtt megjelent köteteket összegyűjtő régi könyves állomány mintegy 2 ezer művet tartalmaz, zömmel 1801 és 1850 közötti kiadványokat. Ez a különgyűjtemény az államosítás során felszámolt szerzetesi és iskolai, illetve magánkönyvtárak köteteiből áll. Az 1949-ben megalakult egri Pedagógiai Főiskola könyvtárosai a bibliotéka gyűjtőkörébe tartozó könyveket kezdetben a Népkönyvtári Központtól, majd az Országos Széchényi Könyvtártól, annak Könyvelosztójától, illetve a Fölöspéldány Központtól kapták. Később ajándékozás és vásárlás útján került a gyűjteménybe néhány kötet.

Most tizenkét darab – XVIII-XX. század eleji – kötetet portalanítottak és kötöttek újra a szakemberek. Ez bizonyos esetekben sérülések és hiányok javítását, pótlását jelentette, más esetekben teljesen új vászon- vagy félbőrkötés készült. Egyes köteteknél a lapok javítására és visszafűzésére is szükség volt - fogalmaztak.

Hozzátették, a restaurált könyvek között szerepelt többek között Gárdonyi Géza 1924-es kiadású költeménye, a Kis-Apponyi Bartakovics Béla egri érsek aranymiséjének ünnepére kiadott reprezentatív album (1865) és az egri Líceumban is oktató Pápay Sámuel A magyar literatura esmérete című fontos munkája, az első magyar irodalomtörténeti összefoglalás (1808). A megújult könyvek megtekinthetők a 214-es könyvtári teremben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!