Eredet

2023.12.09. 19:05

Istennők, bika és a szent flex egyazon kiállításon az egri plázában + fotók

Dr. Rostás Bea Piros egri szobrászművész és Andreja Jovic szerb illusztrátor, grafikus kiállítása az egri Agria Park Galériájában december 9-én nyílt és 2024. január 18-ig tart nyitva.

Guti Rita

Ősi szláv isteneket és istennőket éppúgy láthatunk az Egerben élő művészházaspár szombaton nyílt tárlatán, mint festményt a szent flexről, vagy éppen Rostás Bea családját ábrázoló képet. Eképpen kapcsolódik össze a magyar-szerb szobrász-grafikus házaspár az Eredet című tárlatban, ahol a képek mellett egy szobor, egészen pontosan egy majdani köztéri szobor makettje is helyet kapott. A bikát formázó, az egri  bikavérre utaló alkotás Rostás Bea reményei szerint hamarosan köztéri szoborrá lényegülve a 25-ös út Eger déli határában lévő körforgalmában kaphatna helyet.

Mindezekről maga az egri szobrászművész beszélt a tárlatnyitón, melyen a képeket Teleki Klára művészetpártoló, valamint Ködöböcz Gábor irodalomtörténész, a házaspár jóbarátja ajánlotta a közönség figyelmébe.

Szilágyi Domokos versét idézve Ködöböcz Gábor utalt a művészházaspár játékosságára: „Játsszuk, ami nincs, de lehetne. Játsszuk, ami nincs, de szeretne lenni."

– Gazdag tálentummal megáldott alkotók ők, s a bennük rejlő potenciált nem lehet elégszer Eger város döntéshozóinak figyelmébe ajánlani – fogalmazott Ködöböcz Gábor. Köszöntőjében a pisztránghoz hasonlította a művészeket, akik a trendivel, a kultúrpolitika által előírttal szemben igyekeznek a tiszta forrás felé, ugyanúgy mint a sebesen úszó halak.

A tárlatnyitón ahogy az már megszokott Bea és férje decemberi, egri kiállításain, most is ők maguk zenéltek, énekeltek, s teremtettek karácsonyváró hangulatot. Ott voltak tanítványaik közül is többen. Egyikük segített Teleki Klára művészetpártolónak kisorsolni a Mikulás ajándékait is. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!