Közös munka, közös siker

2023.08.06. 11:00

A művészet a gyermekek lelkét is megérinti, kiállítás nyílt az egri alkotóműhely növedékeinek munkáiból

Több mint százan megfordultak már az egri alkotóműhelyben. Diákjaik sikere ad erőt a kihívásokhoz a művész házaspárnak.

Szabadi Martina Laura

Andreja Jovic és Rostás Bea Piros

Forrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

Kiállítás nyílt szombat délután az Agria Park 1. emeletén az A&B Többnyelvű Összművészeti Alkotóműhely tanítványainak munkáiból. Rostás Bea Piros szobrászművész és férje, Andreja Jovic grafikusművész évek óta foglalkozik tehetséges gyerekekkel, fiatalokkal alkotóműhelyében, s több olyan növendékük is van, aki velük készül fel művészeti felsőoktatásban való továbbtanulásra.

Teleki Klári művészetpártoló nyitotta meg a kiállítást. Elmondta, sokat köszönhet a város a két művésznek és vállalásuknak. 

Teleki Klári, művészpártoló 
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Olyan hivatásba kezdtek, amely nem könnyű út, de mindent félre téve teljes erőbedobással csinálják ezt a csodás alkotóműhelyt. A gyermekek fejlődését az alkotó munka boldogsága segíti, megélhetik a szépséget, megmutathatják szabadon szárnyaló gyermeki fantáziájukat. Bea és Andreja szakmai tudása, művészeti látásmódja és kedvessége hatalmas támogatás az óvodás és iskolás fiataloknak – emelte ki Teleki Klári, aki a munkákra tekintve hozzátette, látszik, hogy a gyerekek magabiztosan bánnak a színekkel, a formákkal.

Az eseményen Gál Judit, a Felsővárosi óvodák intézményigazgatója méltatta a művészek gyermekek tanításába vetett munkáját.

– Mindez pedagógiai szempontból is nagyon fontos, hiszen a mai technikai fejlődés mellett nehéz a gyermekeket lekötni, művészi fejlődésüket és kreativitásukat ösztönözni. Nehéz a jövő generációit úgy nevelni, hogy ne befolyásoljuk őket, hanem kiteljesedésüket segítsük. Nagy ajándék a házaspár munkája a városnak. Látszik, hogy a képeken a gyermekek szívvel-lélekkel, örömmel dolgoztak. Azt hiszem lesz helyi utánpótlás a képzőművészet területén. Ugyan nem biztos, hogy ezzel foglalkoznak majd, a művészettel keresik a kenyerüket felnőttként, de az életük része lesz, fogékonyak lesznek rá, és ezt tovább is adhatják majd. Az alkotótáborok a közösségi nevelésnek is fontos részei. Gratulálok az ifjú tehetségeknek, tanáraiknak és természetesen szüleiknek is – fogalmazott.

Sokan ellátogattak a kiállítás megnyitóra 
Forrás:   Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Rostás Bea Piros elmondta, nem csak a közelmúltban véget ért táborok, hanem az elmúlt egy év munkáit láthatják a tárlaton.

– Boldogok vagyunk, hiszen ismét vannak új felfedezettek, vannak visszatérő növendékek, s Andreja már óvodáskorúakat is tanít. Már jóval 100 fölött jár azoknak a száma akik megfordultak nálunk. Külön öröm az, hogy akiket tanulmányi felkészítés miatt oktattunk, mindannyian felvételt nyertek az áhított intézménybe. Az ő sikerük pedig nagy erőt ad nekünk – húzta alá a művész. Andreja Jovic kiemelte, egy évvel ezelőtt új helyet kerestek a műhelynek, számos kihívással kellett szembenézniük, de tanítványaik miatt nem adták föl. A megnyitón azt is elárulták, éppen hét évvel ezelőtt ismerkedtek meg, s hamar meg is született a közös alkotóműhely ötlete, hiszen úgy érezték kettőjük szerteágazó és eltérő tudásával sokat adhatnak másoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában