Ünnepség

2023.12.13. 20:57

Muszlim főorvos is gyújtott hanukai gyertyát Gyöngyösön + fotók, videó

Közel öt évtized múltán saját rabbija lett a gyöngyösi zsidó gyülekezetnek.

Tóth Balázs

A sammai iskola szerint a hanuka első napján meg kellett gyújtani mind a nyolc gyertyát és egyesével naponta eloltani

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Hanuka alkalmából rendeztek ünnepséget Gyöngyösön a Start Műhelyben. Az ünnepségen Weisz Péter, a helyi hitközség elnöke idézte föl az ünnep eredetét: Jézus születése előtt 167-ben Nagy Sándor birodalmának egyik utódállama, a Szelekuida Birodalom uralta a szentföldet. A hellenizáció miatt megszentségtelenítették a zsidó templom szentélyét, az embereket disznóhús evésére kényszerítették. Egy kisváros rabbija, Matatiás és öt fia föllázadt, vezetésükkel a zsidók győzelmet arattak. A szentély megtisztítása érdekében meggyújtották a menórát, de csupán egy napra elegendő kóser olajuk volt, ám az isteni csoda folytán nyolc napig égett, míg újra elkészült a szükséges olajmennyiség. Ha a makkabeusok nem győznek, Weisz szerint nem jött volna létre a keresztény vallás sem, hiszen nem maradtak volna egyistenhívő zsidók sem, így Jézus sem született volna meg.

Weisz szerint Európa veszélyben van az antiszemitizmus és a terrorizmus miatt. Kiemelte, ezek nem a muszlim kultúrát jelentik. Bízik abban, hogy sikeres lesz a harc a terrorizmussal szemben.

A további történelmi visszatekintést folytatva elmondta, a nyolc gyertya meggyújtását két zsidó vallási iskola másképpen értelmezte, a sammai iskola szerint a hanuka első napján meg kellett gyújtani mind a nyolc gyertyát és egyesével naponta eloltani, ahogyan a fény mennyisége csökken. A Hillel iskola szerint fordítva, egyre gyarapodik a fényesség. Jézus is az utóbbit követte, s ez az iskola győzedelmeskedett, a csoda ugyanis egyre erősebb.

Fölelevenített egy középkori történetet is, amelyben a mainzi püspök halála miatt fénygyújtási tilalmat rendeltek el, a zsidók ellenségei pedig azt várták, majd Hanuka alkalmából biztosan gyújtanak. A rabbi azonban a sötétben mesélte el a csoda történetét a gyerekeknek, majd a szülőket is odahívva azt mondta, a gyerekek szemében csillogó fény az ünnepi világosság.

A gyöngyösi gyertyákat Vejkey Imre országgyűlési képviselő, Mikola István korábbi miniszter, Kozma Imre atya, dr. Assani Omar, Ignácz Balázs főispán, Hiesz György polgármester és Jónyer István asztaliteniszező világbajnok gyújtották meg.

Kozma Imre azt mondta, a zsidó és keresztény emberek a fény szerelmesei, föl kell venniük a harcot azzal, ami az életük alapját veszélyezteti. Az olaj csodája világraszóló volt. Mi is a csodára várunk, tenni kell a dolgunkat és Isten hozzáteszi a magáét. Dr. Assani Omar szerint Isten a mindenség fénye, ennek jegyében gyújtotta meg ő is a gyertyát.

A rendezvényen Weisz Péter örömmel mutatta be a gyülekezet új rabbiját, Petrovics Pétert. Így 41 év után van ismét rabbijuk a gyöngyösieknek. Petrovics a hanukai gyertyák meggyújtásában is közreműködött. Az ünnepség után Klein Judit és a Haverim zenekar adott koncertet, majd vendégség következett.

Hiesz György polgármester lapunknak elmondta, örül, hogy van új rabbija a közösségnek, s a közösség vezetője igyekszik az összes vallást összehívni, békében megélni, jó látni, megférnek egymás mellett a vallások és ilyen békében együtt ünneplik a hanukát. A gyöngyösi adventi koszorún is más-más vallási felekezetek gyújtják meg a gyertyákat és mondják a szentbeszédet, köszöntőt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!