Mindig díjjal

2024.01.06. 13:11

30 éve sikeresek a felsőtárkányi gyermekszínjátszók

Több mint 30 évvel ezelőtt egy lelkes tanítónő került a tárkányi általános iskolába.Ő hozta létre az első gyermekszínjátszó csoportot az iskolában.

Guti Rita

A felsőtárkányi színjátszók egy korábbi előadásukon

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

 Szerette a színházat, és a tanítványaival is szívesen tanított verseket, örömmel készített Anyák napi műsort, vagy éppen humoros farsangi jelenetet. A ’90-es évek elején egy nagyon jó osztályt kapott, akiknek az osztályfőnöke lehetett 2 évig, a 3. és 4. osztályban. Ebbe a közösségbe sok színészi tehetséggel megáldott gyerek járt. A gyerekek tehetsége találkozott Juhász Judit tanárnő kreatív ötleteivel, rendezési hajlamával, és máris megszületett az I. Gyermekszínjátszó csoport.

Az első jelentős sikerüket egy iskolai farsangi bálra készített műsorral aratták, a TV-Híradó paródiával, amivel nyertek a gyerekhumorfesztiválon… 1993-at írtunk ekkor. Ennek az évnek a végén az iskolai karácsonyi műsorban remekeltek a csoport! Újszerű ötlettel egy mozgás-színházzal adtak elő élő képeket Jézus életéből.

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Az első, nagy színjátszós csapat kinőtte az általános iskolai padokat, elballagtak és mások jöttek a helyükbe. Szintén ügyes és tehetséges gyerekek, akiknek szintén osztályfőnöke volt Judit, de már más osztályokból is jelentkeztek tagok a Színjátszó Szakkörbe. 

Az eltelt 30 évben sokféle műfajú előadásban próbálta ki magát a Gyermekszínjátszókör: Adtak elő tréfás mesejátékot, „Bolondos királyság”…Mátyás királyról szóló monda-feldolgozást, Wass Albert gyönyörű meséjének – A „Mese az erdőről” színpadra állítását, és népies színművet „Dolgozz macska!” címmel. Sikert hozott a mozgás-színház az „Íme az ember”. Próbálkoztak utca színházzal, ez volt az 1956-os Forradalom 50. évfordulójára készített előadás. Emlékezetes volt a Honfoglalást felidéző a Millenniumi ünnepségre készített szerkesztett műsor, és legújabban a kedvelt életjátékokat, mint pl.: Mi az a szerelem? vagy a legújabb előadás a „Suli-buli!”! 

Külön fejezet a Színjátszókör történetében a karácsonyi műsorok sokfélesége, és sokszínűsége. Többször felléptek a Római Katolikus Templomban, és az iskolai karácsonyi műsorban. 2011-ben a Tájházban adtak elő egy tárkányi betlehemes játékot a színjátszók.

Külön figyelmet érdemelnek a trianoni emlékműsorok Felsőtárkáányban a Nemzeti Összetartozás terén, minden év június 4-én. Az I. trianoni emlékműsor 2010-ben, tehetséges tárkányi fiatalok szereplésével valósult meg, akik gyerekként a Színjátszókör tagjai voltak. 2010 óta egy kivétellel, valamennyi megemlékezés rendezése Petrényiné Juhász Judit nevéhez köthető.

Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A sok munka, a drámajáték foglalkozások, a színpadi próbák meghozták a szakmai sikereket is, a Gyermekszínjátszókör számára.A ’90-es évek közepétől a színjátszók rendszeres szereplői, versenyzői voltak a „Miénk a Tér” összművészeti fesztiválnak Egerben, ahol rendszerint első vagy második mindig díjjal érkeztek haza. Évről évre részt vesznek Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó találkozón és versenyen is ahol többnyire ezüst minősítésben részesülnek. 

Elmondható, hogy az elmúlt 30 évben egy szép ívet írt le a Gyermekszínjátszókör munkássága, mert az 1993-as I. helyezést, sikerült 2023-ban is produkálni. De a legszebb elismerés a színjátszósok számára a közösség elismerése, szeretete, és a taps, valamint a lelket gazdagító élmény amit adnak, és kapnak is…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!