Bezár

2024.02.07. 19:55

Idő kérdése, mikor zár be az utolsó rockkocsma Hatvanban

A Negro Presszó tulajdonosa, Mészáros Józsi azt mondja, 36 év után elfáradt, szeretne végre szabadabb lenni.

Tari Ottó

Amíg el nem kel, üzemel, de utána alighanem végleg bezárul a kapu a rockerek előtt

Forrás: Facebook

Ha az ingatlanos oldalakon mostanság feltűnt ismertetőt felületesen nézzük, arra gondolhatnánk, hogy valaki szimplán megválik a családi házától. Ha azonban jobban nekiveselkedünk a részleteknek, láthatjuk – az arra fogékony generáció tagjai pedig nemcsak láthatják, hanem legbelül át is élhetik azt az időszakot –, amint az elmúlt néhány évtized szubkultúrájának utolsó helyi maradványa a piac törvényei szerint várja jövőbeni sorsát.

Lássuk a hivatalos megfogalmazást: „Hatvan kedvelt kertvárosi részén, 1987-ben épült családi ház, a benne 1988 óta folyamatosan működő népszerű vendéglátó üzlettel eladó.”

Igen, a hatvani Negro Presszóról van szó. Arról a szórakozóhelyről, amely utolsóként maradt meg az elmúlt csaknem fél évszázad pezsgő rockéletéből. A sor az 1960-as, 70-es évek fordulója körül az Iparos Körben, a Folyosó Klubban és a cukorgyári kultúrotthonban kezdődött – a Hatvany-Deutschok nyári kúriájából, az úgynevezett kiskastélyból átalakított létesítmény végre megfelelő terepet biztosított ahhoz, hogy az éledező „csörömpölős” zene ne zavarja a környék lakosságát –, aztán az idők során megannyi helyszín fogadta be a sokáig mostohaként elkönyvelt műfaj képviselőit és annak közönségét.

Mészáros Józsi és az ezredforduló utáni másik legendás hatvani rockkocsma vezetője, Dolly
Mészáros Józsi és az ezredforduló utáni másik legendás hatvani rockkocsma vezetője, Dolly
Forrás: Tari Ottó / Heves Megyei Hírlap

A rockzene népszerűsége hullámzott ugyan, de az elkötelezetteknek köszönhetően soha meg nem szűnt, az 1990-es évektől pedig sokadvirágzását élte. Nem csak azért, mert egyre-másra alakultak a legváltozatosabb irányzatokat művelő bandák – ekkor már igencsak széles spektrumot ölelt fel a „könnyűzene” ezen ága –, hanem azért is, mert akkoriban még a szó legigazibb értelmében is volt terük a fellépéseknek. Megannyi koncerthelyszín várta az érdeklődőket a NegRocktól a Windsor Pubon és a Dalin át a népkerti Fácánig, majd az újhatvani Fagyosig, emellett pedig ekkor indult útjára a rock expó is, ami hosszú időn át a környék egyik csúcsrendezvényének számított.

Ennek az érának állított emléket Bacsa Tibor újságíró kollégánk a hatvani Ady Endre könyvtárban „Szubkultúrák lenyomatai” című háromrészes rendezvénysorozatával, amelynek során a hőskor zenészei mellett a rockkocsmák üzemeltetői is megszólaltak. Köztük Mészáros József, az újhatvani mozi helyén létesült NegRock, majd a Negró Presszó üzemeltetője, akinek a szavaiból kiderült, hogy volt idő, amikor a kényszerűen bevállalt diszkók bevételéből kellett finanszírozniuk a másnapi rockbulikat. A fennmaradásért folytatott küzdelem végül azt „eredményezte”, hogy a legendás NegRock bezárt, de a Negró még nagyon sokáig kitartott. Mostanáig egész biztosan, de hogy lesz-e folytatás…?

Mielőtt valakin úrrá lenne a pánik, eláruljuk: lesz! Mészáros Józsi ugyanis azt mondja, amíg az épület el nem kel, folytatódnak a programok; augusztusban elmennek pár hét szabadságra, utána az év végéig terveznek, ha csak addig be nem állít egy vevő. Az első bulit annak idején, jó húsz évvel ezelőtt Rudán Joe-val tartották, s azóta folyamatos az üzemmenet. Legutóbb a Vasmacskák léptek fel, a közeljövő terveiben pedig mások mellett a Rockin Rockats és Centiék is szerepelnek.

S hogy miért döntött úgy, hogy elég volt? Jó oka van ennek.

– Nézd, júniusban 36 éve lesz, hogy csinálom, nem csoda, ha elfáradtam – mondja. – A járvány nekünk sem tett jót, miként a többi kocsmának sem, és a közönség sem a régi már, sajnos, nem pozitív értelemben. Nem valószínű, hogy vendéglátóhely marad a Negró, mert ezen egységek ideje lejárt, de sose lehet tudni. Mindenesetre én végre szeretnék szabadabb lenni, s amíg aktív lehetek, olyasmiket is megengedni magamnak, amikre eddig alig volt időm: motorozni, utazni a feleségemmel, koncertekre járni. Élni az öreg rockerek nyugdíjas életét...

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!