Kiállítás

2024.03.13. 15:41

Az 1848-49-es forradalom hadseregére emlékeznek a várban

Kiállítás nyílt a déli fogadóépületben. A tárlat az 1848-49-es forradalom seregét mutatja be.

Molnár Helga

Kiállítás nyílt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadseregéről az egri vár déli fogadóépületében szerdán délelőtt. A tárlat a Dobó István Vármúzeum (DIV) és a Heves Vármegyei Területi Védelmi Bizottság közös munkája nyomán készült el. Ignácz Balázs főispán emlékeztetett, 176 évvel ezelőtt a márciusi ifjak fölolvastak 12 pontot, ennek ötödik pontja a nemzeti őrsereg felállítása volt.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadseregéről nyílt kiállítás az egri várban
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hadseregéről nyílt kiállítás az egri várban
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– 176 éve ünneplik a magyar honvédséget. 1849-ben Kossuth Lajos Egerben azt mondta, itt nem hirdetni, hanem tanulni lehet a hazafiasságot. Mi úgy tudjuk hirdetni, hogy ápoljuk a közös munkát a vármúzeummal – húzta alá.

Azt mondta, a kiállításon az egyik legdicsőbb időszakot mutatják be.
– A célunk az, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a nemzeti őrsereg munkája milyen fontos, s hogy a magyar hadsereg mennyire lényeges feladatokat lát el – mondta.

Novákné Mlakár Zsófia, a DIV szakmai igazgató-helyettese utalt arra, hogy a Lenkey-házban a szabadságharc egri eseményeiről nyílt meg nemrég kiállítás, majd szólt a fogadóépületben lévőről is. Kiemelte, válogatás ez a Hadtörténeti Intézet és Múzeum 175 éves a Magyar Honvédség című tárlatból és az egri vármúzeum eredeti műtárgyaiból.

Részletesebben Fejér Ingrid, történész-muzeológus mutatta be a kiállítási tárgyakat. A 48-49-es események több fontos állomását felidézte, majd felhívta a figyelmet néhány kiállított tárgyra, így Kossuth levelekre, valamint egy kokárdára, amit minden bizonnyal 48-ban viseltek Egerben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!