Ezt látni kell!

2024.03.20. 07:50

Lélekemelő új film készült Mátraverebély-Szentkút kegyhely értékeiről + videó

Új kisfilm mutatja be Mátraverebély-Szentkút különleges hangulatát. A nemzeti kegyhely sok zarándoklat fontos helyszíne, ahol gyógyulást remélnek a hívek.

Zsúfolásig megtelik Mátraverebély-Szentkút, a nemzeti kegyhely a zarándoklatokon

Forrás: Hüvösi Csaba/Nógrád Megyei Hírlap

Mátraverebély- Szentkút a Palócföld szakrális központja, ahová a jászok, matyók, sőt, a szlovákok, ruszinok, romák is elzarándokolnak évszázadok óta, írja a nemzeti kegyhely történetéről szóló tanulmánykötet egyik szerzője. Vármegyénkből is gyakorta felkeresték a kegyhelyet, így például Mikófalváról vagy éppen Tarnazsadányból indultak a hívek csoportjai. 

A szentkúti Szűzanyát a római és a görögkatolikusok is máig felkeresik, kérve segítségét. A hívek nemzedékről nemzedékre adták tovább a zarándoklat hagyományát, a szokásokat és útvonalakat. Az igazi, érdemszerző zarándoklat gyalogosan történik, írják a könyvben, de ma autóval vagy tömegközlekedéssel is sokan felkeresik a csodatevőnek tartott helyet.  Hajdan viszont csak gyalogosan tették meg az utat, a zarándokokat kísérő lovaskocsira, szekérre csak a betegek, öregek vagy a gyerekek kapaszkodhattak fel. Ha a zarándokok csoportjai egymással találkoztak, szertartásosan köszöntötték egymást. 

A fiatalok vitték elől a búcsús keresztet a csoportban, őket követték a férfiak majd az asszonyok.   

  A nemzeti kegyhelyről most új imázsfilm készült, mely felidézi a látogatások élményét, vagy kedvet csinál egy zarándoklathoz. 

A kegyhely történetének kezdeteit is felelevenítik a szentkut.hu honlapon: a hagyomány szerint 1091–92-ben Szent László király ellenségei elől menekült, és egy szakadék fölé ért. Innen reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és ekkor fakadt itt az első forrás. A másik hagyomány szerint Szűz Mária jelent meg egy tölgyfa koronájában egy néma fiúnak, és az ő utasítására ivott a fa gyökerei között talált vízből, s ezután újra megszólalt.

A lélekemelő kisfilmet ide kattintva tekintheti meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!