Zene

2024.05.12. 15:09

Egybeforrt a Mátrával az idén 15 éves Fekete Zaj fesztivál

A Fekete Zaj fesztivál megrendezésének 15. évfordulója alkalmából az eseménynek otthont adó Mátra domborzati formáit hanghullámokká alakította, amelyek segítségével most bárki megszólaltathatja a hegység hangját. Az augusztus 15. és 19. között Mátra Sástón megrendezendő, idén 15 éves Fekete Zaj fesztivál neve az elmúlt másfél évtizedben egybeforrt a Mátrával, írja a Magyar Nemzet.

Heol.hu

Fekete Zaj fesztivál a Mátrában a korábbi években

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A méltán népszerű és híres rendezvénnyel a Magyar Nemzet is foglalkozott. Mint írták, Magyarország legnagyobb hegysége nemcsak a Fekete Zaj fesztivál helyszínét, Sástót adja, hanem a gyönyörű természeti környezetet is, amely izgalmas kontrasztot alkot a fesztivál konvenciókkal szembemenő zenei programjaival. Közösség, szubkultúra, természet – hazánk egyik legkülönlegesebb fesztiválja a Mátra hegycsúcsának árnyékában gyűjti évről évre a legfurcsább és legkülönlegesebb produkciókat.

A cikkben kitérnek arra is, hogy az idén 15 éves Fekete Zaj a független zene, a közösség, a sokszínűség és a természet felfedezésének ünnepe, átjárás az ismerős és az ismeretlen között, műfaji határokat bátran feszegetve – nosztalgikus hangok és friss hangzások férnek meg békésen az erdő mélyén.

De vajon milyen hang lehet a valóságban a fesztivál nevét adó fekete zaj? - teszi fel a kérdést a cikk szerzője. A Magyarországon idén először fellépő brit legenda, a The Jesus and Mary Chain shoegaze gitárzenéje? A Whispering Sons post-punkja, az Unto Others gothic metálja? A Clan of Xymox vagy az ULTRA SUNN dark wave-je? Darkrock, blackmetal, drone-ambient, industrial, sadcore, techno? A válasz pedig: ezek mindegyike!

Írnak arról is, hogy a valódi fekete zajt az is megszólaltathatja, aki nem rendelkezik szintetizátorral. Elég csak felkeresni a The Sound Of Matra oldalt, ahol a Mapscillator menüpontban a számítógép billentyűivel is lejátszhatjuk a domborzat ihlette hanghullámokat, meghallgathatjuk, milyen a Fekete Zaj értelmezésében a Kékes 1014 méteres magassága vagy a Mátrai Hőerőmű hangja.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában