Kötelező másképp

2024.05.25. 19:55

Kalandos küldetésen keresztül ismerték meg az Egri Csillagokat az ötödikesek

Most kezdték el olvasni a regényt, a program ebben nyújt segítséget.

Molnár Helga

Sok ötödikes kapja meg az utolsó irodalom órán azt a feladatot, hogy a nyáron olvassa el az Egri csillagok című regényt. Ha a gyermekek ötödikesek, valószínűleg azzal zárják a tanévet, hogy a nyáron el kell olvasni az Egri csillagok című regényt. S ez bizony komoly kihívás is lehet, segítségül jött szombaton az egri vár programja a Gárdonyi-kertben Kötelező olvasmány másképp címmel.

Kalandos küldetésen keresztül ismerték meg az Egri Csillagokat az ötödikesek
Kalandos küldetésen keresztül ismerték meg az Egri Csillagokat az ötödikesek
Forrás: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A rövid programindítón Szalainé Király Júliától, irodalomtörténész főmuzeológustól elhangzott, a cél, hogy az Egri csillagok című regény elolvasására buzdítsák a gyerekeket, miközben újszerű, interaktív, közös játékokkal idézzék meg az író és a regény különleges világát. A gyerekek közösségben, múzeumi környezetben sajátíthatták el azokat az ismereteket, amelyekkel az Egri csillagok regényt, Gárdonyi Géza üzenetét jobban megérthetik. A programok közös játékra invitálták a gyerekeket, megismertették velük a regény születésének körülményeit, a XVI. század történelmét, miközben az olvasás élményét osztották meg egymással.

Akik elmentek a Gárdonyi-kertbe, azoknak megmutatták Gárdonyi Géza író otthonát, mégpedig egy izgalmas nyomozójátékkal, valamint megnézték a regény legfontosabb helyszínét, az Egri várat. Ezen felül segítettek abban is, hogyan lehet elolvasni a könyvet, és megosztottak néhány műhelytitkot is, hogy gyerekjáték legyen olvasónaplót készíteni.

Szóba elegyedtünk az egyik ötödikes lánnyal, Flóra azt mondta, szereti az olvasást, Gárdonyi írásait, az Egri csillagokat pedig nemrég kezdte el olvasni.

Kedvenc részem, amikor az egri nők a vár védelmére siettek. Testvérem is volt két évvel ezelőtt, s neki is nagyon tetszett, és gondoltam, hogy én is megpróbálom, mert így talán könnyebb kiolvasni a regényt 

– mondta. S miután nagy volt az érdeklődés, lesz még egy ugyanilyen alkalom július 1-jén.

A Dobó István Vármúzeum egyébként megalakulása óta nagy gondot fordít a Gárdonyi Géza életművének ápolására, az író kultuszának életben tartására, erősítésére. Az elmúlt évek során számos szakmai, ismeretterjesztő és kulturális rendezvényük vált tradícióvá. Cél, hogy a Gárdonyi-életmű népszerűsítése mellett az emberekhez közelebb hozzák és megszerettessék a magyar irodalmat, kézzel foghatóvá tegyék Gárdonyi írói munkásságának legfontosabb üzeneteit, a hazafiságot, a helytállást, a kitartó munka szeretetét, egymás tiszteletét, a családszeretetet.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában