SAKK

2019.07.15. 19:55

Egyértelmű esélyes nélkül rajtolt a 43. Agria Sakkfesztivál

Vasárnap kora délután hirdetnek győztest az Egerben zajló 43. Agria Sakkfesztiválon.

S. K.

A megyeháza Barkóczy termében kibontakozóban a szellemi csaták Fotók: Lénárt Márton

Fotó: Lenart Marton

– Címszerző versenyként hirdettük meg az idei Agria Sakkfesztivált, a kilenc forduló során nagymesteri címet szerezhetnek az arra érdemesek – tájékoztatott a szervezők nevében Rauch Ferenc. – A nyolcvanöt főt számláló mezőnyt két részre osztottuk, elkülönítve ezzel a 1900 fölötti és alatti FIDE-értékszámmal bíró versenyzőket. Az esemény rangját emeli, hogy a nevezők között nagymester és nyolc nemzetközi mester is található.

A megyeháza Barkóczy termében kibontakozóban a szellemi csaták Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Az elmúlt években távol-keleti országok képviselőit is megmozgatta a rendezvény, de idén is a magyarok lesznek többségben.

– Ukrán és román versenyzők is érkeztek Egerbe, egyébként ezúttal elenyésző a külföldiek száma – folytatta Rauch. – Ez leginkább annak köszönhető, hogy elég későn tisztázódott a díjazás, így kevesebb idejük maradt reagálni a külföldieknek.

Ami azonban bizonyos: az idei évben sem rendeznek Agriát Káposztás Miklós nemzetközi mester nélkül. A 80 éves ikon az eddigi negyvenhárom versenyből mindössze egyről hiányzott. Itt lesz a tavalyi bajnok ukrán Vladiszlav Tiba is, így fennáll az esélye, hogy akár címvédés is lehet.

De miként látja az esélyeket a rutinos szervező.

– Az idei verseny egyik érdekessége, hogy rendkívül kiegyenlített a mezőny. Nem lehet egyértelmű esélyesről beszélni, ami még inkább izgalmassá teszi a hetet – zárta szavait Rauch Ferenc.

A Fermóban szerzett serleg mérföldkőnek számított Gledura pályafutásában

Gledura Benjamin nemzetközi nagymester csillogó relikviáival és versenyeken készült fotóival bővült az egri Sportmúzeum anyaga.

Az új sportág megjelenését ünnepélyes keretek között jelentették be, ahol a 20 éves sakkolimpikont Martonné Adler Ildikó egri alpolgármester mellett Barna Nándor, a megyei szövetség első embere, valamint Szabó László, a Magyar Sakk Szövetség elnöke is méltatta.

– Mondanom sem kell, óriási megtiszteltetés ért – kezdte szavait Gledura Benjamin. – Olyan nagyságok között kaptam helyet, akik pályafutásuk során rengeteg dicsőséget szereztek Egernek, sőt az egész nemzetnek. Bármerre nézek, olimpiai bajnokok tucatjai sorakoznak, ami rendkívül hízelgő rám nézve. Hétéves koromtól egészen napjainkig fellelhetők a különböző versenyeken elért serlegeim, érmeim. Hogy melyik az a trófea, amelyik a legszebb emlékeket ébreszti bennem? Talán a 10 éven aluliak Európa-bajnokságán elért első helyezettnek járó serleget említeném, amely egyértelműen mérföldkőnek számított a pályafutásomban.

A 20 esztendős Gledura Benjamint illusztris társaságba került Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában