TORNA

2019.09.25. 17:31

Eszterházy Torna Club: a gyerekek élvezzék a mozgást

Mert tornázni öröm! Az Eszterházy Károly Egyetem két éve működő Eszterházy Torna Clubjának (ETC) szlogenje egyszerű, ezzel együtt sokatmondó. Aki belekóstolt a Leányka úti csarnokban zajló munkába, annál az edzéseken minden alkalommal megerősítés nyer a jelmondat valóságtartalma.

Bódi Csaba

Mocsárkó Zsófia pedagógusjelöltre edzőként számíthatnak a gyerekek Beküldött fotó: Balogh Tibor

– A fő célt a torna, mint alapsportág megismertetése és megszerettetése jelenti – rögzítette az Eszterházy Torna Club vezetőedzője, Varga Attila egyetemi oktató. – Egészen négy-öt éves kortól hozzák a szülők a gyermekeiket, akik heti háromszor másfél órás edzéseken vesznek részt. Kialakulóban van az a csapat, amelynek tagjait versenyekre készítjük fel, miközben az úgynevezett hobbi vonalat alkotók tábora egyre népesebb. Nem a legfontosabb szempont a tömegesítés, inkább arra összpontosítunk, hogy megtaláljuk azokat a fiatalokat, akik hosszabb távon ebben a sportágban bontakoztathatják ki tehetségüket. Stabil állomány, ezzel egyidejűleg olyan légkör megteremtetésére törekszünk, amelyben nagyon fontos, hogy a gyermekek élvezzék a mozgást, a tornát, mert kezdetben még nem az eredménycentrikus­ság számít.

Mocsárkó Zsófia pedagógusjelöltre edzőként számíthatnak a gyerekek Beküldött fotó: Balogh Tibor

Az egyetemi campus Leányka úti tornaterme a sportág igényei szerint teljesen felszerelt, egyedülálló a környéken. Mi több, egy éven belül a tárgyi feltételek tovább javulnak, és ebben az is benne foglaltatik, hogy megvalósult a régi öltözők korszerűsítése. A szakmaiságra Varga Attila személye jelent garanciát. Az egyetemi oktató gyermekszerető pedagógusjelöltként Mocsárkó Zsófia és Toronya Alexandra táncpedagógus munkájára számíthat edzőként. Első eredményként bronzérem csillogott az ETC 2013-ban vagy később születettek gyermekeiből álló együttese tagjai­nak nyakában. A Magyar Torna Szövetség Zsebibaba csapatbajnokságának első fordulójában az abszolút újoncokat felvonultató I. korcsoport vidékbajnokságán állhattak dobogóra az egri leánykák, akikre novemberben vár a következő megméretés.

Varga Attila minden mozdulatra figyel Beküldött fotó: Balogh Tibor

– A nyári szünetben tartott táborozás jól szolgálta az egyéni képességek fejlesztését és a technika csiszolását– tette hozzá a vezetőedző. – A pihenő után sok új gyermekkel vágtunk a következő évbe, ami részben köszönhető az egri sportágválasztón történt jelenlétünknek és saját Facebook-oldalunknak, ám inkább „szájhagyomány” útján gyarapszik a létszám, mert a szülők egymásnak ajánlják a klubot. Az alapkőletétel után kiléptünk a nyilvánosság elé, a munka folyamatos és jó irányba haladunk a közösségtudatos fejlődés felé. Noha esetünkben nem belvárosi létesítményről és klubról van szó, ami az esélyeinket csökkenti, mégis lehet onnan közelíteni, ami újabb lehetőséget kínál, és továbbgondolásra ösztönöz. Arról van szó, hogy míg a gyermek nálunk tornázik, addig a szülő helyben sportolhat. Ha ez a gyakorlat későbbiekben meghonosodik nálunk, akkor akár példaértékű is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában