LABDARÚGÁS

2019.10.10. 20:00

Kiss Tibor: azok passzolnak a legpontosabban, akik a kezdőrúgást megveszik...

Más megvilágításba kerül a futball, ha Kiss Tibor beszél a sportágról. A Debrecenből származó hajdani labdarúgó Egerben játékosként, edzőként és klubvezetőként élt meg hosszú esztendőket. Nézőpontja sajátságos, véleménye markáns, humora egyedi.

Bódi Csaba

Kiss Tibor: – Nekem a mindenem volt a futball. Fotó: Lénárt Márton

– Pályafutásom során egy gólt lőttem jobb lábbal a KELTEX SE ellen 1970-ben, meg egy luftot, igaz, abból is gól lett – utal a múltra Kiss Tibor, míg a krónikák azt jegyzik ékesen, hogy a másik, a bal láb viszont valóban félelmetes volt. – Még a villamosra is bal lábbal léptem fel, annyi előny élvezett ez a láb. Igaz, rengeteget gyakoroltam azért, hogy minél jobb legyen a balos. Nekem a mindenem volt a futball. Annyira imádtam focizni, hogy más nem is nagyon érdekelt. Ha kikaptunk, sírtam. Gólt lőni és nyerni szerettem. Később aztán emiatt alakultak ki nézeteltérések, mert aki esetleg nem így állt a meccshez, előfordult, hogy megbántottam. Olyan emberre egyszerűen nem tudtam felnézni, aki kókler volt a futballban. De miért is tettem volna? Az őszinteségem miatt többször megsértődtek, ám ilyen vagyok, egyszerűen nem tűröm az igazságtalanságot. Ha mérlegre teszem a múltat, akkor azt mondhatom, csodálatos életem volt a futballban eltöltött időszak alatt, elsősorban azért, mert örömet tudtam szerezni a szurkolóknak. Ennél nagyobb boldogság pedig nem kellett.

Kiss Tibor: – Nekem a mindenem volt a futball. Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

A drukker pedig nem felejt. Beszélgetésünk helyszínén, az Eszterházy tér egyik padján ülve lépten-nyomon ráköszönnek. Az egészségre vonatkozó érdeklődés után azonban nyomban a „football” jelenti a témát.

– Többek között a példaképek hiányoznak a magyar labdarúgásból – folytatja Kiss Tibor. – A spanyol szövetség hajdani elnöke mondta egykor, hogy a hispán futball közel sem jutott volna olyan magasságba, ha nincs Kubala, Puskás, Kocsis és Czibor. Nekünk ma már nemhogy az említettek nincsenek, de hiányoznak a Tichyk, Göröcsök, Nyilasik és Détárik is. Játékosok, akiktől tanulni lehetne, mert a gyereknek az kell, legyen, aki megmutatja, mit hogyan kell tenni a pályán. Nem a fiatal a hibás, ha látjuk, hogy nem megy ki ez vagy az. Az edző a felelős, aki nem tanította meg helyesen rúgni, fejelni, helyezkedni. Ezért is van az, hogy jelenleg Magyarországon azok passzolnak a legpontosabban, akik a kezdőrúgást megveszik... Vagy a másik példa, a futás. Annak idején Egerben például Simon, Sass, Vojtekovszki vagy Vadicska nemcsak szétszaladta a mezőnyt, de közben gólokat rúgott és gólpasszokat adott. Igaz, akkor nem mérték meg, hogy egy meccsen pontosan ki hány kilométert futott, de fogadni mernék, hogy abban (is) vernék a maiakat.

A nyilvános szereplést jobbára kerülő Kiss Tibor alig több mint egy hónappal ezelőtt azért öltött zakót, mert Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott augusztus 20-a alkalmából országgyűlési képviselői elismerő okleveleket nyújtott át neki és a sakkozó Rauch Ferencnek.

Kiss Tibor: – Sokan igyekeztek megszüntetni nálunk azt, ami hajdan jó volt. Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Megtisztelőnek tartom, hogy átvehettem az elismerést – tekintett vissza a kitüntetett. – Ettől már csak az lenne örömtelibb, ha Egernek legalább NB II.-es csapata lenne. Jól látszik, miként szépül, fejlődik város, elég csak a jelen helyszínt, a megújult Eszterházy teret említeni. A stadionra is megvannak a korszerűsítési tervek, amely létesítmény annak az embernek a nevét viseli, aki az általam nagyon becsült személyek közé tartozik. Felnéztem Szentmarjay Tibi bácsira, minthogy a szüleimen túl utánpótlásedzőimre, apósomra, Hajdúszoboszlón pedig Kun Laci bácsira. Örülök, hogy dolgozhattam dr. Nyerges Józseffel, Domán Lászlóval és Dányi Oszkárral.

A napokban egykori miskolci játékostársát, egyben barátját, Egri Zoltánt elveszített Kiss Tibor két szívinfarktussal a háta mögött már jó ideje nem vállal feladatot a magyar labdarúgásban. Meghagyja ezt másoknak.

– Sokan igyekeztek megszüntetni nálunk azt, ami hajdan jó volt, gondolok itt a pályák felszámolására. Úgy vélem, nem az a kultúra, ha fetrengünk a tv-székház folyosóján, hanem, ha olyat építünk, ami előrevisz. Ha nincs Csányi Sándor és Orbán Viktor, akkor ma Magyarországon nemhogy stadion nem lenne, labda se. Ezen is lehet gondolkodni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában