LABDARÚGÁS

2020.04.03. 15:50

A visontai elnök félti az amatőr futballt

Az amatőr futballélet minden részét alaposan ismerő, abban majd’ három évtizede aktívan közreműködő személyként a Visonta SC elnöke, Dérfi Zoltán aggódva tekint a jövőbe.

B. Cs.

Dérfi Zoltán aggódik a sportágért Fotó: Lénárt Márton

– Mit gondol, mutatkozik reális esély a megyei bajnokság tavaszi idényének befejezésére?

– Megmondom őszintén, a tavaszi folytatásban már nem bízom – felelte Dérfi Zoltán. – Felelőtlenség lenne folytatni a bajnokságokat. Akármennyire is hiányzik a foci, az egészség mindenek előtt való! Ez a nem várt katasztrófa most a háttérbe szorítja a sportot, ami most sokadrendű kérdés. A tavaszi szezon sorsáról jó döntés nem létezik, mert valakinek az érdekei sérülnek. Heves megyében – bár nem hiszem, hogy a véleményem mérvadó – az lenne a legjobb döntés, ha megye I. osztályból nem lenne kieső, és az amúgy is csonka, jelenlegi tizennégyes létszámot felemelnék tizenhatra, a megye II. osztályt pedig feltöltenék kieső nélkül tizenhat csapatra.

– Ismerve a jelenlegi állapotokat és a várható, az eddigitől jóval szerényebb pénzügyi helyzetet, hogyan látja, milyen szintre állhat be szűkebb hazánk futballélete?

– Nagyon nehéz helyzetbe kerül a sportág. Sokkal nehezebbe, mint a tao bevezetése előtt. Amikor a taót bevezették, óriási fejlesztések indultak meg a labdarúgásban és rengeteg gyereket sikerült megnyerni a focinak. Akadt két-három nagyszerű év, amikor a gyerekek tömegesen áramlottak a labdarúgásba, és ez mostanra szemmel láthatóan nagyon visszaesett. Rosszkor jött ez a járvány, és most csak az utánpótlás-labdarúgásról beszélek. Ugyanis eddig a legnehezebb feladatnak a már valamelyest felépített, a focinak megnyert gyerekek megtartása számított. A rendszerességgel tudtuk megtartani a ifjakat, ám most ez megszűnt. Félő, hogy a pillanatnyilag más elfoglaltságokat kereső fiatalokat rendkívül nehéz lesz visszahozni a pályára. Mindenki tudja, milyen nehéz újraindítani ott a futballt, ahol megszűnik az egyesület. Gyakorlatilag most ez állt elő mindenhol.

Dérfi Zoltán aggódik a sportágért Fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Ráadásul jön a nyári átigazolási szezon...

– A tehetősebb egyesületeknek aligha okoz gondot a kieső játékosok pótlása, de a szerényebb anyagiakkal rendelkező klubok elveszhetnek ebben a csatában, és akkor még mindig kérdéses, egyáltalán mi lesz ősszel? Képtelenségnek tartom felelősségteljesen leadni a nevezést július 4-ig. Ki az, aki ebben a bizonytalan helyzetben befektet komolyabb pénzeszközöket az átigazolásba, és ki mer előre tervezni? A téli átigazolási időszakban bevásárolt csapatok már megégették a kezüket, főleg azok, amelyek teljesítmény nélkül, előre szórták a pénzeket. Jómagam ebbe a versenybe nem mentem bele soha, és nem is fogok!

– Hasonló válságot átélt már vezetőként?

– Huszonkilenc éve állok a visontai futball élén, de ilyen nehéz helyzet, ami most van és főleg ami következik, még nem fordult elő. Kicsit borúlátó vagyok, mert mint edző, elnök és mindenes, valamennyi szegmenséből látom a labdarúgást, és féltem az amatőr focit. Bízom benne, hogy nem lesz igazam, és a sportág felemelkedése következik. Kívánom minden egyesületnek, hogy sikerüljön átvészelni ezt a helyzetet, de leginkább jó egészséget mindenkinek, hogy minél előbb viszontláthassuk egymást a pályákon és a hétköznapi életben egyaránt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában