LABDARÚGÁS

2021.05.21. 17:30

Puhl Sándor – Gyász a pályákon, búcsú a kollégáktól

Gyászszünettel kezdődnek hétvégén hazánkban a labdarúgó-mérkőzések.

B. Cs.

A legmagasabban jegyzett magyar játékvezetőre, a május 20-án 65 évesen elhunyt sípmesterre emlékeznek valamennyi pályán. A négyszer a világ legjobb játékvezetőjének választott, Egerhez ezer szállal kötődő Puhl Sándor tizenkét éven keresztül (1989–2001) látta el az egykori Heves Megyei Labdarúgó Szövetség (HELASZ) társelnöki tisztségét. Családja csendesen és méltóságteljesen gyászol, a legszűkebb körű temetésről később intézkednek.

Várkonyi Ferenc (balról), Bartos Sándor, Nagy Miklós és dr. Vass Géza társaságában Fotó: Majoros Tamás

Kollégák és barátok búcsúja

BARTOS SÁNDOR: – A Heves megyei JB alelnökeként nagy megtiszteltetést jelentett, hogy együtt dolgozhattam a világ négyszeres legjobb játékvezetőjével. Sok közös élmény kötött össze vele, köztük, amikor az 1994-es vb-döntőről hazaérkezve a Ferihegyi repülőtéren részt vehettem a fogadásán. Számos mérkőzésén voltam segítője. A civil és az üzleti életben is sokat és önzetlenül segített. Sándor! Köszönöm a közösen lehúzott 12 évet. Mindig jó szívvel fogok emlékezni rád. Nyugodj békében, Isten veled!

Díjátadóként Füzesabonyban Fotó: Majoros Tamás

Torinói búcsúmeccs

BIRINCSIK JÓZSEF, egykori játékvezető, hajdani megyei JB-elnök: – Sanyi! Még nem tudom felfogni, hogy elmentél közülünk, és nem beszélhetünk többé. Közös élményeink felsorolására több lap sem lenne elegendő. Tudtam, hogy egészségeddel voltak problémáid az utóbbi években, de úgy gondoltam, ahogy az életben sok nehézséget leküzdöttél, ezt is orvosolni tudod. Köszönöm, hogy a barátod lehettem, s ennek részeként asszisztensként szerepet kaphattam nemzetközi búcsúdon, az Olaszország–Anglia válogatott mérkőzésen, Torinóban. Tragikus hirtelenséggel történő távozásoddal pótolhatatlan űrt hagytál magad után a labdarúgó játékvezetői társadalom és barátaid körében. Nyugodj békében, a mi szívünkben örökké élsz! Biri.

Kivonulás az 1997-es müncheni Dortmund–Juventus Bajnokok Ligája-döntőre Fotó: Szántó György

Utánozhatatlan egyéniség

FARKAS ÁDÁM, gyöngyösi FIFA-játékvezető: – Felfoghatatlan, pótolhatatlan veszteség. Minden idők legnagyobb magyar játékvezetője volt, utánozhatatlan egyéniség. Büszke vagyok rá, hogy ismerhettem. Emlékét megőrizzük!

Határozott, egyedi stílus jellemezte sípmesterként is Fotó: MTI

Sokak példaképe

KELEMEN ATTILA, a megyei JB elnöke: – Nehéz most megszólalni, azóta is keresem a szavakat, hatalmas veszteség érte a játékvezetők családját. Nemcsak játékvezetőként, hanem vezetőként is példakép voltál sokak számára. Az NB I.-es pályafutásod akkor fejeződött be, amikor az enyém kezdődött, 2000-ben. Természetesen te voltál az első NB I.-es mérkőzésem játékvezetője (Újpest–Vác) 2000 májusában. Felejthetetlen élményt jelentett, amit még két másik mérkőzés követett. Soha nem felejtetted el, hogy honnan indultál, honnan teljesedtél ki és lettél a világ legjobbja. Felfoghatatlan, hogy mindez már csak múlt idő. Rengeteget tanultam és rengeteget kaptam tőled. Bár már nem hallod, de… Köszönök mindent, Sanyi!

Az utolsó kitüntetés tavaly augusztusban Fotó: Lénárt Márton

Tisztelet egymás iránt

NAGY JÓZSEF, egykori ­egri vendéglátós (Express Étterem) kolléga: – Óriási tragédia ért mindnyájunkat. Sanyi személyében jó barátomat veszítettem el. Mivel hosszú ideje Németországban dolgozok, személyesen már csak ritkán találkoztunk, de rendszeresen beszéltünk. Az egymás iránti tisztelet az eltelt évtizedek alatt nem változott. A kö­zelmúltban sokszor mondtam magamban, Sanyi még nem mehetsz el, nekünk még találkoznunk kell! Ez már sajnos nem jön össze. Nagy fájdalmat érzek a szívemben!

A Domus Áruház vezetőjeként is sokan ismerték Fotó: Szántó György

Közös alapítás

VÁRKONYI FERENC, a HELASZ egykori elnöke: – 1989-ben dr. Vass Géza elnök, Puhl Sándor társelnök és jómagam mint főtitkár alapítottuk az önálló Heves Megyei Labdarúgó Szövetséget. Nagy megtiszteltetést jelentett veletek együtt dolgozni. Sikeres játékvezetői pályafutásoddal megyénk labdarúgásának, azon belül játékvezetőinek is örök példaképe maradsz. Emléked megőrizve, mély fájdalommal búcsúzom, nyugodj békében, barátod: Feri.

Pétervásárai dedikálás Birincsik Józseffel (jobbra) Fotó: Majoros Tamás

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában