Paralimpiai aranyérem

2022.02.22. 20:00

A magyar parasport napját ünnepelték Egerben is

A magyar parasport napját ünnepelték kedden az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem sportcsarnokában, ahol érdekes élménybeszámolót hallgathattak meg a intézmény diákjai.

Molnár Helga

Sportbemutatókkal, beszélgetésekkel és élménybeszámolókkal ünnepelték az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem csarnokában a magyar parasport napját. Dr. Váczy Kálmán, az egyetem rektorhelyettese elmondta, a 250 éves múltra visszatekintő intézmény büszke arra az évszázados, gazdag örökségre, melyre egy minden tekintetben innovatív és sikeres egyetemet építhetnek.– Fontos képzési területünk a sporttudomány, ahol jelenleg több mint ezer sportszakos hallgató végzi tanulmányait – hangsúlyozta. Kiemelte, feladatuknak tekintik, hogy a hátrányos helyzetűeknek és fogyatékkal élő fiatalok számára is jövőbe mutató életutat kínálhassanak. – Egyetemi küldetésünkben mérföldkő a mai esemény, a magyar parasport napja.

Csörgőlabda-bemutatóval is szórakoztatták a megjelenteketForrás: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

A nap alkalmából beszélgetésre hívták Illés Fanni paralimpiai bajnok úszót és edzőjét Szabó Álmost, valamint dr. Sós Csabát, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitányát. Arról, hogy mit jelent számukra, hogy évek óta február 22-e a Magyar Parasport Napja, a szövetségi kapitány leszögezte: azoknak, akik a sportágban élnek, minden nap a parasport napja.

Ez a nap arra jó, hogy felhívjuk a figyelmet minderre. Ám hangsúlyozni kell, hogy a parasport ugyanolyan felkészülést, életmódot igényel, mint a nem fogyatékosoké. Egy példát hozok erre. Mark Spitz, amerikai úszó az 1972-es olimpián hét aranyérmet nyert, ő most Tokióban a fogyatékosok között ötödik lett volna 

– mondta dr. Sós Csaba, aki 2009 óta a fogyatékos úszók szövetségi kapitánya. Ezzel is érzékeltette, mennyit fejlődött a parasport az utóbbi húsz évben. Arra biztatott mindenkit, nézzék, kövessék figyelemmel az atlétákat is, mert komoly sportélménnyel gazdagodhatnak. 

Ezt követően kivetítőn láthatták Illés Fanni aranyérmet érő úszását, majd maga az úszónő beszélt paralimpiai élményeiről, s az azt megelőző időszakról. 

 Erre a versenyre minden összeállt, de még egy hónappal előtte sem voltam biztos magamban. Még 2019 szep­temberében világbajnok lettem, majd jött 2020 és a koronavírus, az olimpia halasztása. Úgy döntöttünk, megműttetjük a sérült karomat. Így 2020-ban 22 hét maradt ki a felkészülésből, ebből a hátrányból kellett visszakapaszkodjak – részletezte. 

Szabó Álmos, Illés Fanni edzője több helyütt megemlítette, hogy mennyire segítőkész volt a Magyar Úszó Szövetség, a felkészülés során mindössze hat hetet kellett kihagyniuk, amikor kötelező volt zárva tartani az uszodákat. Ehhez dr. Sós Csaba hozzátette, nálunk készült a komplett világelit, hazánkban tudtak egyedül lehetőséget biztosítani az edzésre „buborékban”. 

Illés Fanni is beszámolt az eredményeiről  Forrás: Berán Dániel/ Heves Megyei Hírlap

 

Az olimpiai győzelem napját saját szemszögéből idézte fel a három beszélgető. Az úszónő elmondta, a szövetség egyedülálló lehetőséget biztosított, ugyanis tíz nappal a verseny előtt már a helyszínen akklimatizálódhatott. Az előfutam után kicsit pánikolt egy kínai ellenfél jó teljesítményét látván, ám szavai szerint a döntő előtti percekben nyugodt mentális állapotba került.  

Akkor még nem is fogtam fel igazán, hiszen utána húsz perccel még leúsztuk a váltóversenyt. Csak amikor az éremátadón vettem részt, akkor tört ki belőlem minden érzelem

– mesélte. Edzője hozzátette, a verseny távjának második fele kiemelkedő volt, amit ő maga már nem látott, mert elmondása szerint húsz méter után tudta, tanítványa megnyeri az aranyérmet. Így már önkívületi állapotba került a siker miatt. 

Dr. Sós Csaba hasonlóképp nyilatkozott erről a napról. Kiemelte, sokat kellett harcolnia az akklimatizációs táborért, s azért, hogy tíz nappal hamarabb kiérjenek a helyszínre a sportolók, de meggyőződése, ez is hozzájárult, hogy jó formában versenyeztek az úszók. 

Nekem jó dolgom van, célba ért, és csak emelnem kellett a kezem, s örülni. Persze, eddig el kellett jutni, de nagyon izgultam – mondta. Végül hozzátette, a koronavírus miatt torlódnak a nagy világversenyek, s ez komoly szakmai kihívást jelent. Ám arra kért mindenkit, drukkoljanak ezeknek a fantasztikus sportolóknak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában