Megmérettetés

2022.11.07. 10:59

Téglát cipeltek kedvtelésből: a serpák remek kihívásnak tartották, hogy meghódítsák az Egedet + videó

Az egri Sherpa rally emlékezetes élmény marad sokaknak. Így van ezzel az apa-lánya páros is, akik idén 20 illetve 60 kilós súlyokkal indították a csúcstámadást.

HEOL

Téglát cipeltek a hegyre föl, nem volt gyerekjáték

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Téglákat cipelni fakeretben saját jószántunkból? Az egri megmérettetésen sokan érezték ezt remek kihívásnak. A Győrben dolgozó Tóth Sándor tavaly mászta meg először az Egedet, de idén sem hagyta volna ki. Sőt, a lánya, Fanni is vele tartott az embert próbáló 2,6 kilométeres távon. Lépcsőzéssel, komolyan edzettek előtte. Most a Kisalföldben mesélnek a hegyen szerzett, életre szóló élményeikről. 

„Megígérte, hogy együtt erősítünk a Nagy-Egedre. Az egészséges életmód, a fittség engem is régóta érdekel, de ahhoz, hogy 20 kiló súllyal a hátamon leküzdjem a 300 méteres szintkülönbséget, komolyan kellett vennem az edzéstervet” – folytatta Fanni.

A Tóth család végül felért a Nagy-Eged csúcsára. Az édesapa, akárcsak tavaly, ezúttal is a királykategóriában nevezett, míg Fanni a nők számára kiírt maximális súlyt, 20 kilót cipelt fel magával.

A családi teherhordóduó jövőre trióvá bővülhet. Látva az élményeket, a hangulatos versenyt, Fanni párja szintén azt tervezi, hogy a hátára kap „pár” téglát, s feljut az Eger melletti hegy csúcsára.

Kevesen tudják, de serpák nemcsak a Himalájánál, hanem a közelünkben, a Magas-Tátrában is dolgoznak. Lengyelországban, Szlovákiában és Csehországban is akadnak még szép számmal olyan hegyi házikók, pihenőhelyek, ahová az üdítőket, söröket, rágcsálnivalókat nem helikopterekkel szállítják. Az ételeket-italokat hivatásos serpák veszik a vállukra, s az 50–60 kilós csomagokkal akár több fordulót is vállalnak naponta. Szabad- idejükben a serpák szívesen vetélkednek egymással, így több helyszínen is rendeznek számukra versenyeket - írja a Kisalföld.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában