Kézilabda

2023.06.27. 19:33

A babonákból mára rutin lett, de akad, amit már levetkőzne a QHB-Eger csapatkapitánya

Hosszasan sorolja a különböző szokásait, miközben a cikk szerzője előtt csak telnek a papírlapok. A QHB-Eger NB I.-es újonc kézilabda-csapatának kapitánya, Kiss Gergő, kőbe vésett menetrend szerint készül minden egyes tétmérkőzésre, amibe ha hiba csúszik, azt lehetőség szerint azonnal orvosolni kell. Babonaként emlegetett szokásairól úgy fogalmazott: mára ezek a napi rutin részévé váltak.

Sike Károly

Kiss Gergő népszerűsége egyre nagyobb

Forrás: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– A korábbi játékostársaim közül a szlovák kapus, Richard Stochl volt még hasonlóan babonás, az együtt töltött évek alatt rengeteget mosolyogtunk egymás dolgain – osztotta meg a Rácalmásról indult, 2012 óta Egerben szolgáló 32 esztendős Kiss Gergő. – Megtanultam ezekkel együtt élni, amelyek egyáltalán nem zavarnak, mára beleívódtak a mérkőzésekhez kapcsolódó felkészülésbe. Rendszerként gondolok ezekre, amelyben jól érzem magam. Biztonságot és nyugalmat nyújt.
Arra a kérdésre, hogy pontosan milyen forgatókönyv szerint készül a találkozókra a védekező specialista így válaszolt:

– A meccsek előtti napon az utolsó edzést követően már nincs fodrász, borotválkozás de még körömvágás sem – osztotta meg.

 – Új edző cuccokat már nem próbálgatok, ha indokolt, azt meghagyom a hét elejére. Meccsnapokon ugyanaz a reggeli és az ebéd, az étel pontos megnevezésével hadd ne hozakodjak elő. A mérkőzések előtti csapatmegbeszélésre én már átöltözve érkezem, míg a társak ekkor még civilben hallgatják Tóth Edmond edző utasításait. A ruhadarabokat mindig a megszokott sorrendben veszem fel, még arra is ügyelek, hogy jobb lábbal kezdem az öltözködést.

A mérkőzés előtt 40 perccel kezdődő közös bemelegítés előtt – miközben a csapat nagy része már a pályán hangolódik – Kiss Gergőt hiába keressük a küzdőtéren.

– Mindig az öltözőben maradok, ahol egyedül, a magam belátása szerint hangolódom – folytatta a kézilabdázó. – Az évek során eléggé rossz állapotba kerültek az ujjaim, emiatt a meccsekre mindig lekötözöm. Azonban ha valaki még az előtt hozzányúl az erre szolgáló szalaghoz, hogy én befejeztem volna a műveletet, az összes már felragasztott szalagot leszedem a kezemről és újra kezdem a kötözést. Ezt az új játékosok gyakran elkövetik. A mérkőzéseken használt zoknit addig nem cserélem le, amíg bírja. Az aláöltözőhoz is ragaszkodom, rengeteget toldoztuk foltoztuk már, 13 éve ugyanazt viselem. A bajnoki cím után jutottam arra, hogy a következő szezont már az új darabbal kezdem, amit egyébként egy éve magammal hordok, ha esetleg a régi végleg megadná magát, tudjak mihez nyúlni. A közös bemelegítés közben akad olyan időszak, amikor szabadon választhatjuk meg a gyakorlatokat. Erre nekem egyedi forgatókönyvem van. És meg egy fontos dolog: a feleségem közvetlenül a kezdés előtt ír nekem egy bátorító, lelkesítő üzenetet, amit azonban már csak a meccs után olvasok el.

Arra is akadt már példa, hogy Budapesten közlekedve egy egész háztömböt megkerülve járta be mégegyszer ugyanazt az utat, miután egy fekete macska korábban átszaladt az úton az autója előtt.

– Ahogy a fekete macskára, úgy a kopogásra is figyelek: ha valami pozitív dolgot emlegetek, azonnal keresek egy kemény tárgyat, amin rögtön lekopogom – tért ki a civil életben használt babonákra is. – Este úgy nem tudok lefeküdni, ha nincs rend körülöttem. Hatalmas rendmániás vagyok, szeretem, ha minden a helyén van. Mióta az eszemet tudom így élek, s ezen már aligha változtatok.
Kiss Gergő ősszel immár a 12. szezonját kezdi a hevesi vármegyeszékhelyen. Az óriási népszerűségnek örvendő kézilabdázó nélkül, kétség kívül jóval szegényebb lenne az egri kézilabdás közösség. A QHB-Eger július 17-én kezdi a közös felkészülést a férfi NB I. 2023/2024-es szezonjára.

Kőben rejlő magabiztosság
– Gyerekként eléggé önbizalomhiányos voltam, amelyre édesanyám fantasztikus ötlettel állt elő – fogalmazott Kiss Gergő. – Kaptam tőle egy különleges ásványt, amiről azt állította, hogy a magabiztosság szimbóluma, önbizalmat és erőt ad nekem. Azóta ezt mindig a sporttáskámban tartom és mérkőzések előtt rendre előveszem, megsimogatom, megdörzsölöm és már minden rendben is van. Ez mind közül a legfontosabb.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában