Sakk

2023.08.08. 14:27

A világranglista-második kihasználta az egri nagymester hibáját

Az idei tizedik egyéni sakk Világkupán a viadal legmagasabban jegyzett magyar játékosa, Gledura Benjamin (2637) nem jutott a legjobb 32 közé.

Bódi Csaba

Gledura Benjamin sokat tanult Hikaru Nakamura elleni partikból

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

Az azeri fővárosban, Bakuban zajló eseményen az egri nemzetközi nagymestert a Világkupa második kiemeltje, az amerikai Hikaru Nakamura (amerikai, 2787) búcsúztatta, aki 1,5:0,5-re bizonyult jobbnak.

– Nakamurával először 2017-ben, 17 éves koromban játszottam először a Gibraltáron rendezett erős nyílt versenyen. Már akkor is nagy sztár volt és rendkívüli élményt jelentett vele küzdeni, azóta pedig még híresebb lett. A partit izgalmas csatában vesztettem el –  mondta portálunknak Gledura Benjamin.

A Világkupán minden körben két klasszikus játszmát váltanak egymással a felek, 1:1 után rövidített játékidejű partik döntenek a továbbjutásról.

– A vereség végül egy lépésen múlott, amikor egy kicsit rosszabb helyzetben hibáztam egy nagyot, és azt gyorsan ki is használta Hikaru – magyarázta az egri nagymester. 

– Sokat lehet abból tanulni ahogy játszik, miként rakja rád a nyomást a világ egyik legnagyobb sakkozója. Nem vagyok csalódott a kiesés miatt, nekem második ellenfelem, az olimpia bajnok üzbég Nodirbek Jakubbojev elleni csata jelentette a fő megméretést. Vele nagyjából egy szintet képviseltünk, amit mutat, hogy a két normál idejű partink egyaránt döntetlennel zárult. Utána a rapidjátszmákban sötéttel remiztem, majd világossal győztem ellene, ami továbbjutást ért. A Nakamurábal szembeni mérkőzést már csak a ráadást jelentette. Sejtettem, ha nem is a klasszikus időbeosztású partikban, akkor a rapid játszmákban jó eséllyel legyőz. Így történt. Remélhetőleg azonban ezeket a tapasztalatokat később hasznosítani tudom majd.

Gledura Benjamin a kiesés ellenére eggyel növelte az értékszámát és 10 ezer dollárral (3.5 millió forint) vigasztalódhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában