Sakk

2023.07.29. 11:17

Bakui Világkupa-nyitány egri nemzetközi nagymesterrel

Szombaton rajtol az idei – sorszáma szerint 10. – egyéni sakk Világkupa az azeri fővárosban, Bakuban, ahol öt magyar is asztalhoz ül.

Heol.hu

Gledura Benjámin is asztalhoz ül Bakuban

Forrás: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A nemzetközi sportági szövetség (FIDE) honlapjának tanúsága szerint a 206 fős férfi mezőnyben négyen kaptak helyet: Gledura Benjámin (Eger), Berkes Ferenc, Erdős Viktor és Nagy Gábor, míg a 103 játékost felvonultató női mezőnyben egyedül a vietnami születésű magyar nemzetközi nagymester, Hoang Thanh Trang próbálhat szerencsét.

Utóbbiaknál a legnagyobb név a világbajnoki címét e hét elején megvédő kínai Csü Ven-csün, míg a nyílt szekcióban az indulók között van a norvég Magnus Carlsen is, aki 2013-tól ült a vb-trónuson, az idei döntőt azonban nem vállalta.

A kétévente zajló, kieséses rendszerű viadal első három helyezettje indulhat majd a világbajnokjelöltek tornáján. 

A férfiaknál a lengyel Jan-Krzysztof Duda nyert a legutóbbi Világkupán, 2021-ben Szocsiban, míg a nők szintén tavalyelőtti, első alkalommal kiírt hasonló versenyének győztese az orosz, de svájci színekben versenyző Alekszandra Kosztyenyuk volt.

A női bronzmeccset és döntőt augusztus 23-án rendezik, az augusztus 26-án a férfi fináléval záruló bakui vk teljes össznyereményalapja minden korábbinál magasabb, 2,5 millió dollár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában