Labdarúgás

2024.01.30. 14:10

Eger SE: az ügyvezetőt meglepte a sportigazgató távozása

Az Eger Labdarúgó Sport Kft. ügyvezetője, Farkas Balázs a fiú és a lány utánpótlásról is szólt a klub hivatalos honlapjának adott interjúban, miközben a nagyobb hangsúlyt az NB III.-as csapat kapta, részletesen kitérve Harmati Péter távozására.

Heol.hu

Ahhoz, hogy tavasszal is süssön rájuk a Nap, most kell a nehéz terheket cipelniük az Eger SE labdarúgóinak

Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

– „Bemelegítésként” kezdjük a fiatalokkal, annál is inkább, mert ott is javában zajlik az élet edzéssel, futsal bajnoksággal és különböző tornákkal a programban. Jó az irány?

– Györök Tamás szakmai igazgató koordinálásával további fejlesztésekre került sor a korosztályainknál, ami elsősorban a háttérstábot illeti – válaszolta Farkas Balázs az egerse.com-nak. – Azt látom, hogy még nagyobb figyelmet tudunk biztosítani a gyerekeknek, ezáltal a fejlődés még töretlenebb lehet. Most elsősorban a TK-korosztályokról a beszélek, vagyis az U6 és az U14 közötti kategóriák képviselőiről. 

Azt gondolom minden edző és vezető elmondhatja magáról, hogy nagyszerűen érzi magát Egerben és ez vonatkozik rám is, hiszen az elmúlt években a kollégák, a szülők és a gyerekek egy nagy, összetartó közösséget kovácsoltak, ami nagy érték és erre nagyon büszkék is lehetünk.

Elértük azt a szintet, hogy kiváltság lett ehhez a nagy egri labdarúgó családhoz tartozni. Csak köszönettel tartozunk a szülőknek a sok áldozatért és rengeteg odaadásért, amit megtesznek a gyermekükért nap mint nap. A kollégáimmal mi is azon dolgozunk nap mint nap, hogy az egri és környékbeli gyermekeknek a lehető legjobb körülményeket biztosítsuk és a labdarúgást élményként élhessék meg. Külön kiemelném, hogy eredményekben is sokat léptünk előre, bár természetesen az utánpótlásban nem ez a legfontosabb, de országosan is elismert lett az egri utánpótlás-nevelés. Csak példaként említve: már három korosztályunk kapott meghívást a Dunamenti Ligába, ahova csak a legjobbakat hívják meg. Ez is jól mutatja, milyen nívós szakmai munkát végzünk Egerben.

– Hasonló a helyzet a lányoknál is?

– Náluk Vitányi László vezetésével az utánpótlásunk magyar viszonylatban kiemelkedőnek számít. Az NB II.-es felnőtt csapat pedig ott tart a folyamatban, amit a nyáron elterveztünk, tehát sokkal előkelőbb helyet foglal el a táblázaton, mint azt esetlegesen várni lehetett. Idén a feljutás kérdésébe még aligha szólhatunk bele, de a csapatépítés abban a fázisban tart, hogy azzal az egy-két erősítéssel, amit az idei nyáron tervez Laci, a jövő évben reális esélyeink lehetnek a fentebb lépést illetően.

– Folytassuk a sort azzal a január 9-i közleménnyel, amelyben Harmati Péter távozása szerepel. Mi áll a bejelentés hátterében, ugyanis már akkor jeleztük a klub hivatalos honlapján, hogy részletes tájékoztatást kap a közvélemény?

– A sportigazgatónk, az első csapat szakmai vezetője, Harmati Péter január 2-án írásos formában beadta egyoldalú felmondását, amit a klub – mivel mást nem nagyon tudott tenni – tudomásul vett. Bevallom őszintén, nemcsak engem, hanem a klub, mondjuk azt, az operatív testület teljes tagságát megdöbbentette a bejelentés, ami váratlanul ért bennünket.  

Információim szerint ugyanis az óév utolsó napjaiban megtartott szurkolói összejövetelen sem volt ennek előszele vagy jele, hogy Péter ilyen döntésre szánja el magát.

Hogy ennek mi lehet az oka? Egyfelől előfordulhat, hogy az a magyarázat, amihez nekem, a klubnak, vagy a közvéleménynek semmi köze nincs, tehát lehetnek magánjellegű indokok a háttérben. Nekem arra van rálátásom, hogy tavaly nyáron az a felállás jött létre, hogy Péter felel az első csapat keretéért, és neki kell közösen azon dolgozni előbb Céró Bálint, majd Lázok János vezetőedzővel, hogy a csapat a legjobb teljesítményt nyújtsa a pályán.

– Az NB III. Északkeleti csoportjában elfoglalt 5. helyezés elégedettségre ad okot?
– Rövid mérlegként elmondható, hogy Lázok János tevékenysége pozitív, mert történt egyfajta előrelépés a játékban és az eredményekben is. Bár ugye kicsit csalóka most a táblázat, mert elég sűrű a mezőny, és az utolsó két győzelem mozdította fentebb a gárdát, aminek természetesen nagyon örülünk. Csak azt akartam ezzel kihangsúlyozni, hogy nagyon nehéz megtartani ezt a pozíciót.

– Harmati Péter felelőssége és feladatköre mire terjedt ki?

– Arra, hogy a vezetőedzővel közösen próbálja meg a lehető legjobb keretet kialakítani, és ami a legfontosabb: adott költségvetés mellett. Itt nagyon fontos ezt kihangsúlyozni, hiszen egy sportigazgatónak az a legfontosabb feladata, hogy tiszteletben tartsa a költségvetést, azt a költségvetést, ami jelen esetben az NB III.-as felnőtt keretre vonatkozóan rendelkezésre áll, és azon belül pedig próbálja a lehető legjobb állományt összehozni. 

A klubvezetés ehhez minden szükséges segítséget megadott Péternek, vagyis minden olyan igazolást, amit a nyáron eszközöltek, helyben hagytunk.

Ugyanis az én egyik feladatom – és ezt fontos kihangsúlyozni az első csapattal kapcsolatban – semmi más nem volt, mint az, hogy a költségvetést felügyeljem, ellenőrizzem, és ha esetlegesen problémák adódnak, akkor azt észrevételezzem. A költségvetési fegyelem fontos része a klub irányításának, és a pénzügyi stabilitás minden vállalkozás alappillére.

– Mindezzel teljes mértében tisztában volt a sportigazgató?

– A rendelkezésre álló keretekről és lehetőségekről a szezon kezdete óta folyamatosan tájékoztattuk illetve azokat a személyeket is, akik Péter klubhoz történő visszatérésében közrejátszottak. Azonban ez egészen karácsonyig nem oldódott meg. Kétfajta megoldás létezik. Az egyik, hogy plusz forrásokat kell bevonni az NB III.-as csapat finanszírozására, a másik pedig a költségek racionalizálása, ami elsősorban a bérjellegű kifizetésekben nyilvánul meg.

– Ez vezethetett a felmondás beadásához?

– Ez is lehetett, hiszen azok a pluszforrások, amelyeket Péter szeretett volna behozni, jelen pillanatig nem valósultak meg és így ugyanezekkel a költségekkel nem lehetett belevágni az idei évbe, és veszélyeztetni a költségvetési egyensúlyt az első keretnél. Persze kaptam ígéretet arra, hogy majd márciusban esetleg újabb források lesznek bevonva, de erre nem láttam megfelelő biztosítékokat. Valószínűleg Péter sem látta ezt biztosítottnak, így ezt a harcot már nem vállalta, és január 2-án elment a klubtól, ami sajnos már nem először fordul elő, vagyis megint hátat fordított az egri labdarúgásnak.

Ettől függetlenül köszönjük neki az őszi tevékenységet, mert azt gondolom, hogy jó volt ez a felállás. 

A klub részéről ezt szerettük volna legalább a nyárig folytatni, és újra mondom: meglepetés volt számunkra az, hogy ezt a lépést hozta meg. Viszont annak függvényében, hogy mi maradt, illetve mit kell most megoldani, ennek tükrében úgy vélem, ez nem volt teljesen meglepő.

Forrás: Heves Megyei Hírlap

– Minderre a klubnak reagálni kellett és a közvélemény azt is láthatja, hogy születtek szerződésmódosítások...

– Így van és ez például érvényes Beliczky Gergőre, akit nagyon régóta ismerek, és már én is ide akartam hozni több mint egy évvel ezelőtt. Ő az egyik legjobban fizetett játékosunk volt, miközben szinte nulla játékpercet töltött a pályán. 

Az ilyen jellegű nem racionális felállást a klub a továbbiakban nem tudta vállalni.

Ezért is került sor kenyértörésre, és jelen pillanatban is zajlik a keret optimalizálásán és a költségek optimalizálásán túl a megfelelő állomány kialakítása Lázok Jánossal együttműködve. Rövid távon megoldást kell találni Péter megüresedett pozíciójára is, hiszen továbbra is azt vallom, hogy a leghatékonyabb munkát a felnőtt csapatnál akkor tudjuk végezni, ha a vezetőedző mellett szakmai vezető, vagy mondjuk sportigazgató dolgozik a felnőttekkel.

– Céró Bálint betöltheti ezt a pozíciót?

– A klub részéről tudomásul vettük, amikor Péter – a munkakörébe tartozó módon – Céró Bálint vezetőedzői posztját Lázok Jánosra ruházta. Ebben ő döntött egyedül. Bálint azonban maradt az Eger Labdarúgó Sport Kft.-nél. Továbbra is itt volt az utánpótlásnál, ahol a felső korosztályok szekcióvezetőjeként dolgozott Györök Tamás szakmai igazgató jobb kezeként, és egyéb funkciókat is betöltött. Ezek közé tartozott például, hogy Vitányi Laci segítségére volt a női részlegen. 

Sok olyan feladatot ellátott, ami nekünk nagyon hasznosnak számít. 

Ebben az átmeneti, vagy mondjuk úgy, hogy váratlan helyzetben is a segítségünkre és a segítségemre van. Próbál Lázok Jánossal közösen, illetve nekem azokban az operatív dolgokban segíteni, ami most elengedhetetlen. Szeretném azonban kihangsúlyozni, hogy jelen pillanatban Céró Bálint nem sportigazgatója vagy szakmai vezetője az NB III.-as felnőtt csapatnak, hanem átmeneti segítséget nyújt. Egyébként ez nem is lehetne, hiszen hivatalosan Harmati Péter a felmondási idejét tölti, tehát az ő munkaviszonya él, február elsejével szűnik majd meg.

Céró Bálint (középen) sok, nagyon hasznos feladatot lát el
Forrás:  Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

– Vélhetően, ha ezzel kapcsolatban lesz megoldás, mármint meg lesz az új sportigazgató, akkor ezt azonnal közreadja a klub vezetése.

– A nyáron megkötött szerződéseknek köszönhetően a sportigazgatói posztot valamilyen módon be kellett tölteni. És ugye ezért is mondom, hogy duplán váratlan a helyzet Péter felmondásával, hiszen a nyáron kötött egyezségeknek, illetve szerződéseknek köszönhetően ezen poszt kinevezésében nem vagyok jogosult egyoldalúan dönteni, úgyhogy mi csak javaslatot tudunk tenni. A tisztség betöltésére az Eger Labdarúgó Sport Kft. vezetése meg is teszi a javaslatát, ám ennek elfogadásához másik fél, vagyis az Egri Városi Sportiskola hozzájárulása, aláírása is szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában