Kézilabda

2024.03.07. 18:49

A szurkolók kiállása csarnokügyben újabb fordulatot hozott Gyöngyösön

A Gyöngyösi Kézilabda Szurkolói Klub kezdeményezésére, a drukkerekkel való egyeztetést követően a gyöngyösi képviselő testület a legutóbbi ülésén úgy határozott, módosítja február 15-én hozott döntését, és hozzájárulását adja a Gyöngyösi Kézilabda Klubnak a Dr. Fejes András Sportcsarnok további üzemeltetésére vonatkozó pályázat benyújtásához.

Sike Károly

A gyöngyösi szurkolók kiállnak a klub érdekei mellett

Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

A február 15-i testületi ülést követően Nagy Attila, a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnöke, aki a Változást Akarunk Gyöngyösön (VAGY) Közéleti Egyesület gyöngyösi polgármesterjelöltje az idei önkormányzati választásokon elmondta: a döntés azért hibás, mert az üzemeltetéssel a GYKK 100 millió forintos tao-forrást tudott volna az önkormányzat tehermentesítésére biztosítani.

Az eset után a Gyöngyösi Kézilabda Szurkolói Klub tagjai nyílt levelet intéztek Gyöngyös város polgármestere, Hiesz György valamint a helyi képviselő-testület felé, amiben kiállásukat fejezik ki a Gyöngyösi Kézilabda Klub (GYKK) mellett és egyben kérik a Dr. Fejes András Sportcsarnok üzemeltetésére hozott döntés felülvizsgálatát.

A legutóbbi önkormányzati ülést követően az alábbi írás jelent meg a gyongyos.hu oldalon.
„A grémium 2023 áprilisában döntött úgy, hogy a csarnok üzemeltetését átengedi a klubnak, amely a feladat ellátását tao-forrásból biztosította. Az önkormányzat az üzemeltetés rezsiköltségének vonatkozásában az akkori rendkívül magas energiaárak miatt a döntésnek köszönhetően mintegy 30 millió forintos megtakarítással számolhatott, ugyanakkor a megállapodás értelmében az önkormányzat biztosította az üzemeltetéshez szükséges önerőt és működési hozzájárulást, 54 millió forintot, és a tulajdonában álló társaság, a Gyöngyösi Sportfólió Nonprofit Kft.-n keresztül évi 500 órában visszabérelte a csarnokot a klubtól 20 millió forint összegben.
A gazdasági körülmények azonban időközben alapvetően megváltoztak, a földgáz díja 70 százalékkal, míg a villamos energia ára 67 százalékkal csökkent, vagyis az önkormányzat megtakarításainak mértéke is ugyanennyivel csökkent volna, miközben a tao-pályázat önerejét továbbra is biztosítania kellett volna, és ha használni szerette volna a csarnokot, továbbra is vissza kellett volna bérelnie saját tulajdonát, ezért a korábbi formában a képviselők nem tartották indokoltnak az üzemeltetési szerződés meghosszabbítását. 

A szurkolók közbenjárására azonban Hiesz György polgármester vállalta, hogy ismét a grémium elé terjeszti a kérdést, és új feltételekkel ugyan, de támogatják a szerződés újra kötését. 

A vita során az is kiderült, hogy az önkormányzat 2023-ban összesen mintegy 90 millió forinttal támogatta a Gyöngyösi Kézilabda Klub működését, ami megegyezik a gyöngyösinél jóval nagyobb költségvetéssel rendelkező Eger által a megyeszékhely kézilabda-klubjának nyújtott támogatással.”

A minap Szanyi Tamás alelnök aláírásával a Gyöngyösi Kézilabda Szurkolói Klub újabb levelet fogalmazott meg Hiesz György polgármester és a képviselő-testület tagja részére.

„Tisztelt polgármester úr, tisztelt képviselők!
Örömmel vettük, hogy az Önkormányzat megváltoztatta döntését és belátta, hogy a TAO forrás üzemeltetési költségekbe történő bevonása valódi segítséget jelent a Sportcsarnok, a gyöngyösi kézilabda sport és általánosságban a város sportélete számára. Különösen fontos volt számunkra, hogy a teljes testület a döntést pártszínektől függetlenül egyhangúlag támogatta.
Az Önkormányzat és Szurkolói Klub által kötött megállapodás alaptéziseit és megállapításait eddigi és jövőbeli működésünk szempontjából is jelentősnek tartjuk. Ebben rögzítettük, hogy a Gyöngyösi Kézilabda Klubot senki sem használhatja fel politikai kampánya során, politikai haszonszerzés céljából. Sajnálattal tapasztaltuk azonban, hogy a Megállapodás ezen pontját az egyes képviselők nem tartották be, hiszen a közösségi médiákban tett nyilatkozatokkal, városi Tv-s interjúval, testületi ülésen történő nyilatkozataikkal a valóságtól eltérően rossz színben tüntették fel a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnökét Nagy Attilát.

A HE-DO B. Braun Gyöngyös teltházas meccsek szerepel
Forrás: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap


Ezúton is megerősítjük, hogy kiállunk a Gyöngyösi Kézilabda Klub elnöke, Nagy Attila mellett. Eddig elért eredményeit elismerjük és nagyra tartjuk. A szurkolókra továbbra is számíthat stabil bástyaként. Az elkövetkezendő hónapok feladatai sorsdöntők a gyöngyösi kézilabdasport jövőjét illetően, melyet Attilán kívül jelenleg senki nem tudna ezen a színvonalon ellátni.
Véleményünk szerint a gyöngyösi kézilabda családban mindenkinek helye és feladata van politikai nézettől függetlenül. Közös érdekünk, hogy a nyilatkozatok, sajtómegjelenések transzparensek, áttekinthetők, a valóságnak megfelelők és ne csak az érdekek mentén kiválasztott megfelelő szeletet mutatók legyenek.
Tisztelettel megkérjük Polgármester urat és a képviselő-testület tagjait, hogy Megállapodásunkat ne használja fel elnökünkkel szembeni politikai kampánya eszközeként! Nyilatkozataikkal pedig se pénzügyileg, se mentálisan ne rontsák a csapat megítélését, ezzel bizonytalanságot okozva a város legsikeresebb sportágának.
Kérjük, hogy a véleményüket a Gyöngyösi Kézilabda Klub Elnökével és Elnökségével -mint érintettel egyeztessék, akik eddig is nyitottak voltak a kommunikációra. A Szurkolói Klub és Önkormányzat közötti Megállapodást és Nagy Attila válaszlevelét -a tisztánlátás érdekében-, az érdekelt felek egyetértését birtokolva, nyilvánosságra hozzuk.
Célunk a kézilabda család értékeinek megőrzése, a töretlen fejlődés lehetőségének megalapozása, valamint a közösség alapelveinek képviselete, mely elvektől eddig sem és jövőben sem fogunk engedni.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában