Lovassport

2024.04.25. 06:55

Díjugrató világkupát rendeznek Szilvásváradon

Olimpiai kvalifikációs pontokat is szerezhetnek egyéniben a résztvevők. Hongkongi, új-zélandi és japán sportolók is érkeznek a díjugrató világkupa alkalmából.

Tóth Balázs

Május 8-12. között rendezik a Szilvásvárad Masters versenysorozat díjugrató állomását. Cseri Dávid, az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad igazgatója elmondta, negyedik alkalommal rendezik meg a Mastersen belül a díjugrató szakág megmérettetését, ami idén világkupa forduló is lesz, sőt, rendeznek egy olimpiai kvalifikációs pontot adó versenyszámot is, ami az egyéni ranglista első helyezettjeinek jelenthet kvalifikációt Párizsba.

HMM_0136
Tavaly is színvonalas verseny volt a Díjugrató Világkupa
Tavaly is színvonalas verseny volt a Díjugrató Világkupa
Forrás: Huszár Márk/Heves Megyei Hírlap

- Úgy tűnik, a díjugratás irányába tett törekvéseink kezdenek beérni, ugyanis rekordszámú nevezés érkezett. Közel egy hónappal a nevezési határidő előtt telt ház van, közel 100 lovat nem is tudunk beengedni. A nevezők több mint fele külföldi, öt olimpikon is van köztük. Az elmúlt években is volt évente egy-egy olimpikonunk, de egyszerre öten még sosem. Új országból is érkeznek résztvevők. A japán válogatott keretéből Sugitani Taizo látogat el hozzánk, míg a német Björn Nagel először indul Szilvásváradon. Új országként lesz hongkongi versenyzőnk, Patrick Lam, de várunk lovasokat Új-Zélandról is, úgyhogy igazi világkupa forduló lesz. Ezek a sportolók többnyire Európában, Nyugat-Európában készülnek, jellemzően Belgiumban, Hollandiában, vagy Németországban – mondta Cseri Dávid.

Az igazgató hozzátette, itt lesznek a magyar korosztályos és felnőtt válogatott lovasok, akik egy mannheimi Nemzetek Díja fordulóról érkeznek majd. Tavaly nem sikerült kivívnia a magyar csapatnak az olimpiai részvételt díjugratásban. Cseri Dávid szerint azonban az esély mindaddig megvan, amíg nem dőlnek el a csapatok és egyéni versenyzők végleges nevezései. Az előző olimpiára a csehek úgy utazhattak ki, hogy az ukránokat visszaléptették. A magyarok harmadik helyen végeztek a prágai kvalifikációs viadalon, ha újra megtörténik, ami az előző olimpia előtt, akkor lehet esély a részvételre, ebbe lehet kapaszkodni.

Cseri Dávid szerint van érdeklődés az esemény iránt, online és a helyszínen is lehet jegyet kapni rá. Különösen szombaton, illetve vasárnap, a nagydíj napján várják a legnagyobb érdeklődést. A nagydíjat 155 centiméteres magasságon rendezik. Jelen állás szerint 20 nemzet 200 lovasa, mintegy 350 lóval vesz részt a szilvásváradi viadalon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában