határszemle

2020.08.05. 07:00

Sokba kerülhet, ha nem védekezünk a parlagfű ellen

A parlagfű pollen allergizáló hatása a következő néhány hónapban sok, arra érzékeny embernek okozhat problémát. Éppen ezért tekinti a Heves Megyei Kormányhivatal idén is kiemelt feladatának a védekezés elősegítését. ­Határszemléik egyikére meghívást kaptunk.

Sike Sándor

Határszemlén a megyei kormányhivatal szakemberei Füzesabony határában Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

Fotó: gal gabor fotoda.hu

Határszemlére indulva Füzesabony környékére tudtuk meg, hogy a kormányhivatal részéről a külterületi ingatlanokon folyamatosak a hatósági helyszíni ellenőrzések. A szemlék alapvető célja annak megállapítása, hogy a földhasználók eleget tesznek-e a parlagfű elleni védekezési kötelezettségüknek – tudtuk meg a Heves Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztályának vezetőjétől, dr. Boncz Lászlótól. A szakember a földekre való indulásunkat megelőzően elmondta, hogy ez az ellenőrzés is része a szokásos éves határszemléknek.

– Az ellenőrzéseket az ­Agrárminisztérium rendeli el minden évben. A határszemléken az elsődleges cél a természet védelméről szóló törvényben foglalt hasznosítási kötelezettség teljesítésének kontrollálása. Ugyanakkor, mint minden évben, idén is kiemelt figyelmet fordítunk a parlagfű elleni védekezési kötelezettség teljesítésére – mondta a fő­osztályvezető.

Tájékoztatása szerint eltérően a régebbi szabályozástól, amikor június 30-ig kellett a védekezést végrehajtani, most már a földhasználóknak egész évben, folyamatosan védekezniük kell ezen gyomnövény ellen.

– A kötelezettség a földhasználót, illetve a földtulajdonost terheli. A kormányhivatal mezőgazdászai egész nyáron folyamatosan követik a szigorú előírások végrehajtását a külterületen. Belterületen mindez a jegyző hatáskörébe tartozik, és ő intézkedik – hangsúlyozta a főosztályvezető.

Dr. Boncz László a szabályszegés következményeiről a Hírlap kérdésre elmondta, hogy első intézkedésként a földhasználót kötelezik a parlagfű elleni védekezés végrehajtására. Amennyiben ennek nem tesz eleget, kényszervédekezést rendelnek el, a költségeket pedig ráterhelik a földhasználóra. Növényvédelmi bírságot is kötelező kiszabniuk. Meglehetősen nagy összegről van szó, hektáronként akár több millió forint is lehet a büntetés.

Határszemlén a megyei kormányhivatal szakemberei Füzesabony határában Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

– Elsősorban természetesen nem az a cél, hogy bírságoljunk, hanem, hogy ne legyen parlagfű – tette hozzá a szakember.

Kérdésünkre a főosztályvezető elmondta, hogy évtizedes tapasztalatokkal rendelkeznek. Ezek azt mutatják, hogy a Füzesabonyi járásban átlagosnak tekinthető a fertőzöttség. Örömtelinek nevezte, hogy a határszemlék során azt tapasztalták az elmúlt, illetve az idei esztendőben is, hogy a földhasználók egyre inkább odafigyelnek.

– Amikor kint vannak a mezőgazdászaink és ellenőrzik a területeket, nem tudják, hogy az a föld kié. Magánszemélyek, de akár nagyobb gazdálkodók is lebukhatnak. Heti több alkalommal ellenőriznek. A megye termőterületének legalább tíz százalékán végre kell hajtani a határszemlét – tette hozzá a főosztályvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában