Hírek

2006.12.18. 18:05

Gyurcsány: világosabb beszédet

Csak éjjel szavaznak a képviselők a 39 súlyponti kórházról, de a név szerinti voksolás végkimenetele garantált, ugyanis az MSZP-frakció előre bejelentette: egységesen szavaznak a javaslatról.

Vég Márton

[caption id="" align="alignright" width="260"] Gyurcsány szerint a lakosság a nemzeti radikalizmus helyett a nemzeti progressziót választotta – fotó: Kerék Ágnes
[/caption]Amikor hétfőn Gyurcsány Ferenc miniszterelnök idei utolsó napirend előtti felszólalására emelkedett, a Fidesz és a KDNP képviselői – leszámítva a frakcióvezetőket – szokásukhoz híven elhagyták a Parlament üléstermét. Így a kormányfő az elmúlt fél év kormányzását, a reformok fontosságát és megítélését csak a kormánypárti honatyák és a kormány tagjainak füle hallatára elemezhette. „Nehéz félévet hagyunk magunk mögött, amelyben a nehézségek nagyobbik részét mi magunknak kerestük” – mondta Gyurcsány Ferenc. A miniszterelnök szerint túlságosan sokáig próbálták elhalasztani azt a szembenézést, amely nélkül egy ország nem tehető kellően sikeressé és erőssé. Ugyanakkor önkritikát is megfogalmazott amikor arról beszélt, hogy az elmúlt négy-öt évben a szocialisták is inkább próbáltak visszahozni valamit abból a rendszerváltás előtti világból, amikor az állam felelőssége felülírta a polgárok saját felelősségét önmagukért. „A népszerű és az ésszerű összeegyeztetésével komoly gondok voltak az elmúlt időszakban, de muszáj megköszönnöm az országnak, hogy a nyugalmat és a gyarapodást választotta, holott csábító volt a politikai ellenfél ajánlata” – mondta a kormányfő. Gyurcsány Ferenc szintén megköszönte, hogy a lakosság a nemzeti radikalizmus helyett a nemzeti progressziót választotta.

A reformok bevezetésével kapcsolatban is önkritikát gyakorolt, amikor elismerte, hogy azoknak volt igazuk, akik kifogásolták: nem értik az egymáshoz kapcsolódó lépések végcélját. „Sokkal világosabban kell beszélnünk, hogy mindenki megértse, az erőfeszítések mivégre vannak” – szögezte le. Példaként említette a súlyponti kórházak ügyét, ahol nem sikerült egyértelműen elmondani: 170 kórház modernizálására nincs pénz, ezért a gyógyulás érdekében inkább megéri 50 kilométert utazni, mint 20 kilométert a bizonytalanért.

„A mostani kormányzati politika az elmúlt 16 év legigazságtalanabb kormányzati politikája, hiszen a megszorítások miatt azok járnak a legrosszabbul, akiknek a leginkább szükségük lenne a segítségre” – reagált a kormányfői beszédre Navracsics Tibor. A Fidesz frakcióvezetője a szocialista képviselőkhöz fordulva azt mondta: rossz miniszterelnököt választottak, mert most olyan intézkedéseket kell életbe léptetni, ami miatt a 2007-es esztendő a leszakadás és az ország kettészakadásának éve lesz. Navracsics Tibor azt is világossá tette, hogy a Fidesz továbbra sem tárgyal a miniszterelnökkel, mert lehet, hogy jók a szándékai, de ügyetlenül és rosszul teszi, amit tesz, és mert időről időre utólag beszámol, hogy hazudott.

„A 2006-os év bővelkedett minden olyan eseményben, amit csak egy banánköztársaság kívánhat magának” – mondta Dávid Ibolya. Az MDF elnöke szerint a kormány intézkedései miatt a középosztály válságban van, ezért tárgyalást kezdeményezett a kormányfővel arról, hogy mit kíván tenni ezen társadalmi csoport érdekében. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kormány pénzügyi válságot idézett elő, tevékenységét pedig nyílt családellenesség és a teljes morális ellehetetlenülés jellemezte. Míg Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője szerint az elmúlt fél évben az irányt helyesen választották meg, de a hogyanra nem mindig adtak helyes választ. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke ugyanakkor egyrészt figyelmeztetett, hogy nemcsak nehéz féléven vagyunk túl, hanem nehéz év előtt is állunk. Másrészt a liberális egészségügyi minisztert, Molnár Lajost dicsérte, aki gyorsan, de megalapozottan alakította át az ágazatot. Gyurcsány Ferenc viszontválaszában elismerte, hogy nem tökéletesek, de „egyébként is tökéleteset csak kettőt ismerünk, a Teremtőt és a legnagyobb ellenzéki párt vezetőjét”.

A kórházátalakításról szóló javaslatról, így a 39 súlyponti kórházról és a regionálisan elosztható ágyak számáról lapzártánk után szavazott a Tisztelt Ház. Előtte Mikola István, a Fidesz szakpolitikusa egyrészt az egész csomag visszavonására szólította fel a kormányt, másrészt a budapesti Sportkórház kiemelt minősítését javasolta. Az MSZP-frakció azonban utóbbit nem támogatta, valamint előre megígérték, hogy egységes fognak szavazni, amely garantálta az éjszakai voksolás végkimenetelét. Mikola szerint a kormány megfélemlíti a szakmát és politikai bosszút áll, nehogy az orvosok, gyógyszerészek még egyszer kiálljanak betegeikért és önmagukért. Molnár Lajos szakminiszter rágalomnak nevezte a „nemzet orvosának” állításait, beszédét azonban ellenzéki bekiabálások és füttyök zavarták meg.

Ezek is érdekelhetik