Kék hírek, bulvár

2010.10.09. 10:25

Csak túlterhelés volt, bűncselekmény nem történt

Lezárult pénteken az október 3-i önkormányzati választások idején a választási tájékoztató rendszert ért támadás ügyében indított vizsgálat.

HEOL

A vizsgálat eredményei szerint úgynevezett túlterheléses támadás érte a választási tájékoztató rendszert a választási eredmények összesítése idején - közölte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEK KH) pénteken.

A KEK KH vizsgálatának eredménye szerint a támadás átmeneti fennakadást okozott a kiszolgáló eszközpark által nyújtott szolgáltatásban - olvasható a mon.hu-n. Ez azt jelenti, hogy a www.valasztas.hu, azaz az Országos Választási Irodának a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által működtetett honlapja a támadás időpontjától, október 3-a este 8 óra 20 perctől lelassult.

Az üzemeltető az ilyen esetekre meghatározott akcióterv értelmében azonnal megtette a szükséges lépéseket, így a weboldal normális működése 30 percen belül helyreállt. A KEK KH hangsúlyozza, hogy a tájékoztató rendszerben tárolt adatokat illetéktelen módosítás, törlés nem érte. Az eredmények a támadás ideje alatt is folyamatosan érkeztek a szerverparkba, csak a publikálásuk volt lassúbb.

A vizsgálatból az is kiderült, hogy az incidens során a választás előzetes szavazatösszesítéseit tartalmazó internetes oldalhoz a támadás ellenére illetéktelenek nem fértek hozzá, bűncselekmény nem történt, ezért a hivatal feljelentést sem tett. Az Országos Választási Iroda és a KEKKH a 2010. október 3-ai informatikai támadással összefüggő vizsgálatokat ezzel lezártnak tekinti - zárul a szervezet közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!