Kék hírek, bulvár

2012.01.20. 14:35

Több és súlyosabb baleset a sztrádán

Kevesebb halott és súlyos sérült az utakon, siker az ittas járművezetés visszaszorításában. Ez jellemezte Heves megye baleseti összképét 2011-ben.

Szalay Zoltán

Tavaly 460 baleset történt Heves megyében, csupán hárommal több, mint a megelőző évben - tájékoztatta a Heves Megyei Hírlapot Erdélyi Róbert r. alezredes, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának megelőzési főelőadója.

– Annak külön örülünk – hangsúlyozta a szakember –, hogy ha eggyel is, de kevesebb halálos tragédia következett be (26 helyett 25), és ugyanennyivel csökkent a karambolban elhunytak száma. Az már kevésbé megnyugtató, hogy 604-ről 629-re nőtt a sérülést elszenvedők száma. Igaz, ebben benne van az is, hogy 12,5 százalékkal emelkedett a könnyű sérültek aránya.

A főelóadó beszámolt arról is: tavaly csaknem ötödével csökkent az ittas vezetés: míg 2010-ben minden hetedig, addig tavaly "csak" minden tizedik balesetben játszott szerepet a sofőrök ittassága.

A legtöbb balesetet (272) személyatók okozták, a teherjárművek pilótái 65, a kerékpárosok 40, a motorosok 27, a segédmotorosok 22, a gyalogosok 17, az autóbuszok vezetői 7 alkalommal "hibáztak." A baleseti okok között továbbra is a gyorshajtás és az elsőbbségadás elmulasztása a leggyakoribb.

A balesetek legtöbbjét - százötven esetet - 41 és 60 év közötti közlekedők okozták, viszont több mint a felével csökkent a gyermekek és fiatalkorúak, de hasonló mértékben emelkedett az idősek okozta balesetek aránya.

Az sem a jó hírek közé tartozik, hogy az M3-as autópálya megyei szakaszán a tavalyelőttinél több, 40 személyi sérüléses baleset történt, és majdnem megduplázódott az ezekben súlyosan megsérültek aránya.

Ezek is érdekelhetik