Kék hírek, bulvár

2014.05.22. 14:15

Rezesová elsírta magát a tárgyaláson

A szlovák nő magyarul szólalt meg a csütörtöki tárgyaláson és azt mondta, sajnálja a történteket.

hvg.hu

Csütörtökön tartják az első tárgyalási napot a Rezesova-ügy másodfokú perében, miután a korábban kitűzött tárgyalást május 5-én a nő betegsége miatt elhalasztották.

Eva Rezesová tetőtől talpig feketében, a szokásos copffal érkezett a másodfokú tárgyalásra - írja a hvg.hu.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotó: Blikk/Fuszek Gábor
[/caption]

A lap beszámolója szerint az ügyész fenntartja a korábban beadott fellebezésüket. Majd nekiesett Melegh Gábornak, a védelem igazságügyi szakértőjenek, mert a vádhatóság szerint Meleghet már első fokon ki kellett volna zárni összeférhetetlenség miatt. Az ügyész részletesen taglalta, hogy a szakértő valótlan okra hivatkozva utasította el az áldozatok családjának felkérését, majd utána Rezesova ügyvédjének, Novák Péternek a megkeresésére beszállt az ügybe. Alappal kérdőjeleződik meg a pártatlansága, hiszen nem valós körülményekre hivatkozott az áldozotok családjának – jelentette ki az ügyész, aki szerint az elsőfokú bíróságnak ki kellett volna zárni a szakértőt, ehelyett elfogadta a szakvéleményét.

Ezután az áldozatok családjának ügyvédje, vagyis a sértetti képviselő kapott szót, aki rögtön azzal kezdte: a korábbi eljárásban több hiányosságot is fel lehet fedezni. Somogyi Orsolya is az autópálya-kamerák felvételét elemezte, szerinte ezeken egyértelműen látszik, ahogy a Fiat szabályosan közlekedik a külső sávban, egyszer előzni akar ugyan, de aztán visszahúzódik, óvatos, elenged egy belső sávban érkező másik autót.

Az ügyvéd szerint ellentmondás van: a helyszínen található nyomok és a videófelvétel alapján Rezesova a baleset előtt akár 190 kilométer per órával is mehetett. Ahhoz, hogy az ütközéskor a megállapított 165-170 km/h legyen a sebessége, lassítania kellett, ez viszont azt jelenti, hogy már korábban is észlelte a Fiatot. Szólt arról is, hogy a Fiat nem hirtelenkedett.

Igenis csekély a sebességtúllépés, az ittaság foka pedig minimális, a baleset pedig nem következménye az ittasságnak – foglalta össze Novák Péter, Rezesová ügyvédje közel két órás monológját.

Honnan tudja azt bárki kétséget kizáróan modellezni, hogy mi történt, ha a Fiat tényleg kiment Rezesova elé? – teszi fel a kérdést Novák. Szerinte a helyzet valójában egyszerű: védencének elsőbbsége volt, és ezt a Fiat nem adta meg neki, kiment elé.

Ezért kár modellezni fékerővel, veszélyhelyzeti ponttal, reakcióidővel, szöghelyzettel – jelentette ki az ügyvéd, akinek az a baja, hogy nem vizsgálták a járművek ütközés utáni mozgását. Háromszor is elmondja, "ha belemegyünk a habpartiba", akkor végig kell vinni, vagyis az autók utómozgását is meg kell nézni.

Novák szerint Rezesovánál azt kell elsősorban enyhítő körülményként figyelembe venni, hogy büntetlen előéletű. Arra is céloz, hogy az utóbbi időkben a nála tapasztalt rosszullétek is annak köszönhetőek, mort "most szakadt rá ennek a súlya". Szerinte teljesen érthető, hogy Rezesova családja mindent megtesz a felmentéséért, ilyen helyzetben egy szülő nem "bitófát áll neki ácsolni", hanem menteni igyekszik. Ugyanakkor megérti a sértettek családját is, akik pont ellentétesen éreznek.

"Rettenetesen sajnálom ezt a tragikus balesetet, mélyen együttérzek a hozzátartozókkal, ez óriási tragédia nekik. Közel két éve vagyok előzetes letartóztatásban, ez a legnehezebb időszak az egész családomnak, a gyerekeim nem tudják feldolgozni, ami történik" – mondta sírásba csukló hangon Rezesova. "Tudom, hogy már semmi nem lesz olyan, ez életem végéig kísérni fog" – tette hozzá a szlovák nő, aki ennyit nem beszélt még egyik tárgyaláson sem.

Nem sokkal délután egy óra előtt a bíró szünetet rendelt el. A tárgyalás két óra után folytatódik.

14:55

Kizárták Rezesova szakértőjét

Meleghet kizárják az eljárásból, és kirendelnek egy teljesen független új szakértőt. Az új kirendelt szakértőnek június 20-ig kell elkészítenie új szakvéleményét, ezt követően meghallgatják a bíróság előtt őt, és az eddig 3 szakértőt - Meleghet így természetesen már nem. "Remélhetőleg így már senkinek nem lesz rossz szájíze", és "még a látszatát is elkerüljük", hogy nem pártatlan az egyik szakértő - jelentette be.

A bizonyítást utána folytatják, július 7., 10. és 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!