Kék hírek, bulvár

2015.02.22. 12:30

Tűzzel és vízzel küzdöttek

Leégett a verpeléti tésztagyár, lángolt Visontán egy hányóképző, de jelentős anyagi kárt okozott az elmúlt évben az egri várban kiütött tűz is. Mérlegen a tűzoltók tavalyi munkája.

Mazurka Zita

Fotó: Berán Dániel

A napokban tartotta évértékelő értekezletét a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Elemezték a 2014-es évet, továbbá meghatározták az idei esztendő főbb feladatait.

Az elmúlt egy esztendőről szóló beszámolóját Csontos Ambrus tű. mk. dandártábornok, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője általános áttekintéssel kezdte.
– A főbb célkitűzéseinket teljesítettünk, aminek meglett a kellő eredménye, és ez a statisztikai adatokban is megmutatkozik – mondta a tábornok. – Beavatkozásainkat nagyban segítették a járási és települési mentőszervek, a velük való együttműködést kiválóra értékelem.

– Az őrsprogramnak köszönhetően megyénkben nincs már olyan járás, ahol ne lenne hivatásos tűzoltóság vagy katasztrófavédelmi őrs, ezáltal sokkal hamarabb érkezik a segítség minden helységbe – emelte ki Csontos Ambrus. – Beavatkozói szinten a legnagyobb kihívást a májusi villámárvizek, az Yvett-ciklon megyénken történt áthaladása és a decemberi mátrai ónos eső jelentették. Ki kell emelnem az önkéntesek nem mindennapi megfeszített tevékenységét, amelyet az említett havária helyzetekben nyújtottak – folytatta az igazgató.

– Megelőzési területen igazán szép eredményeket ért el a Heves Megyei Tűzmegelőzési Bizottság, a szervezet rengeteg rendezvényen képviseltette magát. Az integrált hatósági területen ellenőrzési számaink újfent emelkedtek, ezen belül is a szabadtéri tűzesetek megelőzésére koncentráltunk. Idén erre a tevékenységünkre még nagyobb hangsúlyt fogunk helyezni.

A tábornok azt is kifejtette, hogy tavaly a zenés- táncos szórakozóhelyek tűzvédelmi ellenőrzését is végezték, hiszen nem mindegy, hogy gyermekeinket hova engedjük el szórakozni. Gazdálkodási területen nagy eredménynek számít a füzesabonyi és pétervásárai őrs felújítása, illetve létrehozása, remélhetőleg hamarosan elindulhat a gyöngyösi laktanya építése is. A megyei és a helyi védelmi bizottságokkal, továbbá a rendvédelmi- és társszervekkel az együttműködés a tavalyi évben is példaértékű volt, ami leginkább akkor mutatkozott meg, amikor az állampolgároknak szükségük volt a védekezést biztosító szervezetekre.

Az előző esztendei értékelést dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő folytatta. Beszédében a 2010-es év változásaira tekintett vissza, hiszen ekkor egy új szemléletű katasztrófavédelem indult el.

– Legfőbb célként határoztuk meg a hazánkban élők élet- és vagyonbiztonságának fokozását. Fontos, hogy az emberek megismerjék a rájuk leselkedő veszélyeket, emellett az is, hogy ismerjék a védekezési mechanizmusokat, így saját magukon is tudnak segíteni a bajban – mondta Bérczi László. – Nagy hangsúlyt helyeztünk a prevencióra, habár ellenőrzési számaink hatvan százalékkal emelkedtek, ugyanakkor a bírságösszegek nem nőttek, amely a jogkövető magatartás javulásának köszönhető – folytatta a főfelügyelő. Végezetül úgy fogalmazott, hogy a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a tavalyi évben jól helytállt, az országos főigazgató megfelelőre értékelte az elvégzett munkát.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Tűzben megégett ruhával Csillag Tamás
[/caption]

Jelentősebb Heves megyei tűzesetek 2014-ben
December 16.: Kigyulladt a tésztagyár Verpeléten. A tűzben senki nem sérült meg, ám az anyagi kár milliárdos lett.
November 4.: Tűz ütött ki a hatvani Albert Schweitzer Kórházban a harmadik emeleti újszülött osztályon. Személyi sérülés nem történt.
Május 8.: Lángra kapott egy közel negyven méter magas hányóképző Visontán. Húsz tűzoltó négy órán át küzdött a lángokkal.
Április 30.: Vélhetően elektromos zárlat miatt kigyulladt az egri Dobó István Vármúzeum egyik épülete. Az anyagi kár jelentős volt, az Egri Vitézlő Oskolások felszerelésének több mint a fele megsemmisült.
táblázat:
Év Káresemények száma Tűzeset Műszaki mentés Téves jelzés Szándékosan megtévesztő hívás

2012. 2775    1808  589   268   33
2013. 1678    1061  617   214   20
2014. 2150    1245  906   306   20
Forrás: Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!