Kék hírek, bulvár

2017.05.18. 14:05

Rablógyilkosság: mindhárom vádlott a másikat tartja bűnösnek

Folytatódott a kisnánai rablógyilkosság ügyében folyó büntetőper az Egri Törvényszéken. A megyei főügyészség három embert vádol nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel.

Sike Sándor

Hosszú ideig úgy volt, hogy 2012 őszén az idős hölgyet Kisnánán O. László elsőrendű vádlott ölte meg. A megyei főügyészség legalább is ellene emelt vádat. Már éppen a bizonyítási eljárás lezárása, később az ítélethozatal következett volna, amikor az egyedüli terhelt O. úgy döntött: „nem viszi el egyedül a balhét”, ezért megváltoztatta korábbi vallomását. Ennek nyomán nem csak az eljárást kellett az elejéről kezdeni, de most már hárman várják a bizonyítás végét és az ítélet meghozatalát.

Kíméletlenül, több nagy erejű ütést mért a sértett fejére

A vád szerint az ölést a másodrendű vádlott, J. István követte el, a cselekményben az elsőrendű terhelt, valamint L. Anikó harmadrendű vádlott bűnsegédek voltak. 2012. október 13-án az ittas állapotban lévő O. László találkozott a másik két vádlottal, akikkel – a korábban eltervezettek szerint – értékek megszerzése érdekében a sértett  ingatlanához ment. A vádlottak érkezésére a 78 éves asszony felébredt. Ekkor J. István a másik két terhelt jelenlétében a sértettre támadt, a nála lévő rúdszerű eszközzel brutális módon, kíméletlenül, több nagy erejű ütést mért a sértett fejére, majd a földre került sértettet megtaposta.

A sértett a sérülések elszenvedését követően még több tízperces időtartamon keresztül élt, mely időszak alatt az élet kioltásával természetszerűen velejáró szenvedést meghaladó fájdalmakat és kínokat élt át – fogalmazta meg a főügyészség a vádiratában a különös kegyetlenséget alátámasztó érvet.

Balhés srác, sok betörést megcsinált már

A csütörtöki tárgyaláson az Egri Törvényszék dr. Jávori Tünde vezette tanácsa három tanút tervezett meghallgatni. Közülük kettőt bv-intézetből elő is állítottak, a harmadik azonban a szabályszerű idézés ellenére sem jelent meg. O. Lajos túl azon, hogy az adatai zárt kezelését kérte, azt mondta: „22 hónapja bent vagyok, csőlátásom van, az agyam szétvan, már nem emlékszek semmire”. Korábbi vallomásait azonban fenntartotta, azokat a bíróság felolvasással tette a per tárgyává.

Az ismertetésből kiderült, hogy korábban azt mondta el a hatóságoknak, hogy tíz éve ismeri „Bécit”, azaz az elsőrendű vádlottat. „Balhés srác, sok betörést megcsinált már életében. Azt mondta nekem, hogy Kisnánán van egy néni. Biztos a balhé, sok aranyékszere van. Leütéses rablást kellene megcsinálni. Nem kell félni, mert a néni egyedül él.”

A vádlott szerint összeesküvés szüleménye ez a levél

S. Valentin tanú úgy nyilatkozott, hogy a vádlottakkal sem perben, sem haragban, sem rokonságban nem áll. Majd beszélt két, a szombathelyi bv-intézetben K. Ferenc által neki átadott levélről. Lényegében ez az irat tartalmaz olyan terhelő adatokat, amelyeket J. István másodrendű vádlott egykori zárkatársának mondott el Kecskeméten. A másodrendű terhelt erre úgy reagált, hogy O. és P. Szilárd ellene való összeesküvésének a szüleménye ez a levél. Majd egy sor szerinte ártatlanságát bizonyító erejű érvet  terjesztett írásban a törvényszék elé, amit a bíróság felolvasott.
A tanúk „elfogytával” a bíróság július 11-ére tűzte ki a következő tárgyalási határnapot.

S. Valentin és az összesküvés-elméleti levél

A Heves Megyei Büntetésvégrehajtási Intézetben raboskodó tanú azért jelezte a hatóságoknak, hogy birtokában vannak bizonyos „fontos” levelek, mert saját ügyében „vádalkut” remélt. A bíróság közölte vele: jogerős ítélete van, nincs mód azt megbolygatni, de vallomást azért köteles tenni. S. Valentin elmondása szerint a most is birtokában lévő egyik levél egy nőtől, bizonyos Anikótól származik. Arról ír a feladója, hogy nagyon fél attól a hülyeségtől, amit elkövettek. A második levélben szinte ugyanez van. Kecskeméten volt egy zárkában J. Istvánnal egy illető. Ennek az S. Róbert nevű, azóta „fegyházasnak” beszélt J. arról, hogy az Anikóval ment el a házhoz, aki becsöngetett. Mikor kinyitotta az idős nő az ajtót, akkor J. István vascsővel nekitámadt. A harmadik társuk az utcán figyelte a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!