HEVES MEGYE

2019.02.18. 20:00

A mentőket évente több százszor is riasztják fölöslegesen

Évtizedek óta előfordul, hogy a mentőket indokolatlanul riasztják. Ennek anyagi vonzata a működtetést is veszélyeztetheti, adott esetben olyan kockázattal is járhat, hogy a feleslegesen lefoglalt orvos nem jut el időben egy sürgős esethez.

Molnár Helga

A mentők, ha hívják őket, rögtön indulnak. Ne éljünk vissza ezzel! Képünk illusztráció

Forrás: Heves Megyei Hírlap

Fotó: Berán Dániel

– Régóta igaz, hogy a segélyhívó vonalon érkező telefonhívások egy része nem segélyhívás, hanem valami egyéb. A hívó ­például érdeklődik az ügyeletes patikáról, kéri, hogy kapcsoljuk a kórházat, vagy csak belenevet a telefonba és leteszi. A 112 ugyanakkor már segít kiszűrni az ilyen telefonokat – válaszolta érdeklődésünkre Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-vezetője.

Mint megtudtuk, a kivonuló mentők számos esetben találkoznak vaklármával, amikor nem találnak beteget a helyszínen. Ennek legtöbbször az az oka, hogy a bejelentő nem várja meg a mentőket a „beteg” mellett, akiről kiderül, hogy csak túl sokat ivott, pár percre lepihent, majd jobban lett és hazament.

A mentők, ha hívják őket, rögtön indulnak. Ne éljünk vissza ezzel! Képünk illusztráció
Fotó: Berán Dániel / Heves Megyei Hírlap

– Ezt természetesen nem szankcionáljuk, hiszen a bejelentő jó szándékkal telefonált – hangsúlyozta Győrfi Pál. Hangsúlyozta, Magyarországon évente néhány száz olyan eset fordul elő, amikor a tárcsázó kifejezetten rossz szándékúan telefonál, ­például azért hívja ki ok nélkül a mentőket, mert gyönyörködni akar a kék lámpás autókban, vagy a szomszédját akarja felébresztetni.

– A mentőszolgálat havonta átlagosan húsz-harminc ilyen vaklárma esetében kezdeményez rendőrségi eljárást, amelyek egy része büntetéssel végződik – tette hozzá. – A rosszindulatú riasztások harminc–ötvenezer forintos fölösleges költséget okoznak kivonulásonként, de egyes esetekben – például légi mentésnél – az összegek sok százezer forintra is rúghatnak.

Az anyagi kár azonban csak az egyik tényező, hiszen akár emberéletek is veszélybe kerülhetnek a rosszindulatú bejelentések miatt, ugyanis a szirénázva közlekedés nem veszélytelen, illetve amíg a kocsi az indokolatlan riasztás miatt foglalt, máshol valóban szükség lehet rá.

– Heves megyében az elmúlt évben 31 ilyen esetről tudunk – közölte Győrfi Pál.

Indokolt esetben hívjuk a 112-t!

Aki az egységes európai segélyhívó számot, illetve a nemzeti segélyhívó számot annak rendeltetésétől eltérő célból, szándékosan felhív, az a rendelkezések szerint szabálysértést követ el. Szabálysértésnek minősül az is, ha a hamis bejelentés alapján a hatóság vagy a közfeladatot ellátó szerv szükségtelenül a bejelentésben megjelölt helyszínre vonul vagy más helyen egyéb intézkedésre kényszerül.

A SIM-kártya nélküli telefonról érkező szabálysértő hívásról is megállapítható, hogy honnan, valamint pontosan milyen típusú készülékről indították a hívást. Ebben az esetben is van lehetőség a szabálysértési eljárás lefolytatására.

Nagyon lényeges, hogy mindenki csak veszélyhelyzet esetén hívja a 104-es, a 105-ös, a 107-es, valamint a 112-es segélyhívó számot! Azoknak a rendeltetéstől eltérő igénybevétele és a valótlan bejelentés szintén szabálysértésnek minősül, ami akár százötvenezer forintig terjedő pénzbírságot, de elzárást is vonhat maga után!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában