Ne gyújtsa! Gyűjtse!

2019.03.26. 17:30

Életmentő készülékeket kaptak a szarvaskői családok

A karitatív szervezetekkel és önkormányzatokkal történt egyeztetést követően a megyei katasztrófavédelem füstérzékelőket adományozott ingyenesen a Ne gyújtsa! Gyűjtse! kampányon belül három szarvaskői családnak.

Mellik Alexandra

– A kampányt az előző évben indította útjára a katasztrófavédelem, s célja az emberi élet védelme, a tűzmegelőzés – nyilatkozta Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője. – A statisztikák kimutatták, hogy azokon a helyeken, ahol füstérzékelők voltak telepítve, nem történt halálos kimenetelű tűzeset.

Kovács Ferenc örült a készüléknek, melyet Vincze-Pap Kálmántól vehetett át
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Az első készülék gazdája Kovács Ferenc volt, akitől megtudtuk: korábban már volt a házukban füstérzékelő, ami tavaly, hat éves szolgálat után tönkrement. A karosszérialakatosként dolgozó Ferencnek és családjának így az utolsó fűtési szezon füstérzékelő nélkül telt, ezért nagy segítség volt számukra ez a készülék. Érdeklődésünkre az édesapa elárulta azt is, hogy sajnos volt már tűzzel kapcsolatos élménye, ugyanis amikor hét éves volt, leégett az andornaktályai családi házuk.

Bárdos Csaba szarvaskői otthonába is felkerülhetett az új érzékelő
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Nagy Csabától megtudtuk: ezek az eszközök már a legkisebb tűznél keletkezett füstöt is érzékelik és hangos, sípoló hangon jelzik a veszélyt. Ebből adódóan a lakóknak esélyük lehet a gyors beavatkozásra, a lángok megfékezésére, illetve ha nagy a baj és a tűz gyorsan terjed, akkor fel tudnak készülni a menekülésre.

Utunk a Bárdos család házához vezetett, ahol Bárdos Csaba vehette át a készüléket, melynek felszereléshez Vincze-Pap Kálmán tűzoltó alezredes adott tanácsokat.

– Ezeket a készülékeket a tűzveszélyes helyekre érdemes telepíteni: kályha, kandalló közelébe, konyhába, közel a gáztűzhelyhez – fogalmazott Nagy Csaba. – A készülékeknek 10 éves élettartamuk van, s ha az árukat lebontjuk, napi két forintot kapunk. Napi két forint pedig a biztonságunk érdekében igazán nem sok.

A Biró család jelenlegi otthona is kapott egy füstérzékelőt. A felszereléshez Nagy Csaba katasztrófavédelmi szóvivő adott tanácsokat Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

A harmadik kiválasztott család a Biró család volt, akiknek szarvaskői házuk a közelmúltban égett le. A háromgyermekes család jelenleg egyik ismerősük nyaralójában él, a füstérzékelő oda lesz majd felszerelve. Az édesanya, Mónika érdeklődésünkre elárulta, a korábban történtek nagyon megviselték a családot, azonban rengeteg segítséget és támogatást kapnak. Ez erőt ad számukra. A házuk újjáépítésének munkálatai már elkezdődtem, de mint megtudtuk, az építkezés lassan halad, ugyanis az alapok felhúzására még nem találtak kivitelezőt. A család aggódik, hiszen a nyaraló, ahol jelenleg tartózkodnak nem alkalmas arra, hogy a telet is ott töltsék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában